Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що ми повинні знати про пташиний грипп

17.07.2017
Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  повідомляє, що починаючи з 2016 року в Україні спостерігається ускладнення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці зокрема зареєстровано спалахи як серед дикої так і домашньої птиці в Херсонській області (Генічеський, Каховський, Каланчацький райони). З початку 2017 року було зареєстровано 3 випадки захворювання птиці на грип: Чернівецька область (Кіцманський район – 2 випадки) та Одеська область (Кілійський район). Сьогодні ситуація щодо грипу птиці на території України стабільна.

Грип птиці – високонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторної та системи травлення. Грип призводить до зниження продуктивності курей на 40-60%. До грипу сприятливі кури, качки, індики, цесарки, перепили, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки.

Захворювання викликає РНК-вірус – споріднений з вірусом грипу типу А у людей і тварин. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Джерелом інфекції являється дика водоплавна птиця, основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Для того щоб не заразитися, вчасно вжити заходів безпеки і звернутися до лікаря, необхідно знати симптоми пташиного грипу у птахів. В першу чергу зверніть увагу на курей. Якщо у них нездоровий вигляд, вони перестали нести яйця, їх пір’я скуйовджене, а гребені почорніли, то це привід для занепокоєння. Як правило, якщо в наявності пташиний грип, симптоми у курей – це ще й висока температура, діарея і загальмованість.

Заразитися від домашньої птиці досить легко: достатньо і прямого контакту. А тому після господарських робіт ретельно мийте руки з милом. А якщо виникли підозри, що ваші, наприклад, кури нездорові, то одяг, в якому ви були, краще відразу випрати. А після уважно стежити за своїм самопочуттям. І звертатися до лікаря при появі найменших підозр на пташиний грип. Симптоми у людини зазвичай помітні вже на другу добу. При підтвердженні пташиного грипу лікування повинно проводитися в стаціонарі. Домашня птиця при цьому знищується повністю. І хоча немає даних про те, що вірус може передаватися через піддане термічній обробці м’ясо, в їжу хворих пернатих вживати не можна. Адже заразитися ним можна вже при обробці. Смертність серед домашньої птиці при захворюванні на грип досягає ста відсотків.

Система заходів профілактики інфекційних хвороб птиці включає суворе виконання ветеринарно-санітарних та технологічних норм для птахівництва. У випадку підозри на грип птиці в господарстві чи приватному секторі необхідно терміново повідомити фахівців установ державної ветеринарної медицини. Не купуйте м’ясо птиці на стихійних ринках, де м’ясна продукція не проходить ветеринарно-санітарної експертизи. Дотримуйтесь порад спеціалістів ветеринарної медицини щодо розведення, утримання, годівлі та профілактики інфекційних, інвазійних, незаразних хвороб птиці тоді ризик захворіти пташиним грипом буде зведений до мінімуму, а птиця буде здоровою та з високою продуктивністю.