Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Рятувальники закликають батьків дбати про безпеку дітей під час літніх канікул!

10.07.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Тривають літні канікули. Такий бажаний для кожної дитини період, коли часу на дозвілля з'являється більше, а батьківського контролю — відповідно менше. На жаль, окрім веселощів, влітку на дітей також чекає і безліч небезпек. З початку сезону відпочинку почастішали випадки, коли діти самостійно вирушають на місцеві ставки та річки, до лісу або ж залишаються вдома самі. У такому випадку в рази зростає ризик потрапити у халепу, і, як наслідок, стрімко підвищуються показники надзвичайних подій за участю дітей.

Нерідко дитяча допитливість може призвести до травмування, і залишок літніх канікул маленьким дослідникам доводиться проводити на лікарняному ліжку.

Так, на Хмельниччині 3 червня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що у м. Нетішин до колодязя недіючої каналізаційної насосної станції впала дитина. Рятувальників викликав 12-річний товариш постраждалого хлопчика. Фахівці ДСНС, які прибули на місце події побачили, що дитина знаходиться у досить глибокому заповненому крижаною водою колодязі. Як з’ясувалося, діти гралися в будівлі занедбаного об’єкту, як раптом один з них впав у каналізаційну шахту глибиною 10 м. Хлопцю пощастило, що колодязь був заповнений водою і він добре плавав. Рятувальники за допомогою спецобладнання витягнули дитину на поверхню та передали медикам.

Проте, не завжди подібні випадки завершуються щасливим порятунком...

Зокрема, 2 липня на Херсонщині водолазною групою Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС області в 25 метрах від берега річки Корабелка в селі Велетенське Білозерського району знайдено тіло 16-річного юнака, який напередодні пішов купатися і зник під водою.

Цього ж тижня, до Служби порятунку Чернівецької області надійшло повідомлення про пожежу у житловому будинку в смт Берегомет Вижницького району. Сусіди, котрі й викликали рятувальників, повідомили, що всередині будинку можуть знаходитися діти. Не гаючи часу, вогнеборці одразу приступили до гасіння пожежі та під час розвідки виявили тіла двох дітей 2008 та 2013 років народження вже без ознак життя. Обставини трагедії наразі встановлюються, однак відомо, що на момент виникнення займання дорослих вдома не було.

Вкрай небезпечно залишати дітей вдома самих, адже не кожен маленький громадянин може самостійно вирішити проблеми, які виникають поки дорослих немає вдома. Іноді, достатньо лише декількох хвилин для того, щоб потрапити у неприємності. І тоді вже не обійтися без допомоги рятувальників.

Зокрема, 5 липня до Служби порятунку Миколаївщини надійшло повідомлення про те, що в квартирі на 2 поверсі п’ятиповерхового житлового будинку по вул. Суворова м. Снігурівка опинився зачиненим дворічний хлопчик. Як повідомила мати, вона вийшла по справах, а її малолітній син замкнув двері і жінка не змогла потрапити до оселі. Рятувальники за допомогою висувної драбини через вікно потрапили до помешкання та відчинили двері господарці.

Тож, враховуючи збільшення кількості надзвичайних випадків за участю дітей, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до батьків:

Шановні громадяни!

Наголошуємо на важливості дотримання дітьми правил безпеки життєдіяльності під час літніх канікул. Якщо ви залишаєте дитину вдома саму, переконайтеся що всі наявні в помешканні електроприлади знаходяться у справному стані, а сірники сховані у недоступному місці.

Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не в змозі самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути.

Вирушаючи на відпочинок до водойми або на природу слідкуйте за тим, щоб малеча не залишалась без нагляду. Слідкуйте за тим, щоб малолітні діти відвідували самостійно місцеві ставки та річки.

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

 

http://www.dsns.gov.ua/