Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Порядок видалення зелених насаджень у місті Южноукраїнську

06.07.2017
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Часто виникають питання мешканців міста, якими нормативно-правовими актами врегульовано порядок видалення зелених насаджень, як з’ясувати законність таких робіт, якими документами це підтверджується, до яких органів можна оскаржити дані дії.

В першу чергу слід враховувати, що зелені насадження є елементом об’єктів благоустрою населеного пункту, тому порядок їх утримання регулюється Законом України «Про благоустрій населених пунктів». Статтею 28 цього закону передбачено необхідність обов’язкового оформлення дозволу (погодження) для здійснення видалення зеленого насадження.

Порядок оформлення дозволу на видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах визначений постановою Кабінету Міністрів України  від   1 серпня 2006 р. № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», за межами населених пунктів визначається відповідними тимчасовими порядками, які затверджуються рішеннями на сесіях районних рад народних депутатів на підставі ч.2 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

В пункті 3 вищезазначеної  постанови зазначено, що видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - компетентний орган) на підставі ордера.

Підставою для прийняття рішення компетентним органом є заява про видалення зелених насаджень, подана юридичною чи фізичною особою.

Компетентний орган протягом трьох днів після надходження заяви затверджує склад відповідної комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості.

Комісія у п’ятиденний строк після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці і складає акт обстеження тих насаджень, які підлягають видаленню.

Компетентний орган у місячний строк після надходження зазначеного проекту рішення про видалення зелених насаджень приймає відповідне рішення і видає наступного дня заявнику його копію для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

Окремо звертаємо  Вашу увагу, що за знищення або пошкодження зелених насаджень без дотримання встановленого порядку в населених пунктах, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу (ст.153 Кодексу України про адміністративні правопорушення):

  • на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн)
  • на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн).

Окрім адміністративної відповідальності, винна особа несе матеріальну відповідальність та зобов’язується відшкодувати завдану матеріальну шкоду. Розмір завданої матеріальної шкоди, яку необхідно відшкодувати, визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.1999 № 559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» і є значно більшим від розміру адміністративного штрафу.

Враховуючи викладене, та з метою недопущення порушень, у разі необхідності видалення дерев або зелених насаджень, просимо керуватись нормами чинного законодавства України.