Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всесвітній день охорони праці у 2017 році пройде під девізом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці»

07.04.2017
Відділення ВД ФССНВ та ПЗ України в місті Южноукраїнську

За рекомендацією Міжнародної організації праці Всесвітній день охорони праці у 2017 році буде проводитись під девізом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

У 2017 році МОП спрямувала свою діяльність саме на підвищення інформованості щодо нещасних випадків і захворювань, які пов’язані з виконанням трудових обов’язків. Систематизація даних про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання  має важливе значення для профілактики та їх запобігання. Тому існує гостра необхідність в удосконаленні системи реєстрації та повідомлення про нещасні випадки, що сталися на виробництві.

Як наголошує МОП, збір та аналіз інформації мають проводитись на національному рівні. Це дало би змогу країнам досягти ліпших показників ефективності національної системи охорони праці та допомогти їм визначити пріоритети у сфері охорони праці загалом.

Крім того, оптимізація збору достовірних даних з охорони праці сприятиме встановленню пріоритетів  у роботі зі вдосконалення та ефективної реалізації національних програм охорони праці на робочих місцях.

Оптимізація національних систем реєстрації та повідомлень про нещасні випадки дасть змогу на державному рівні збирати та аналізувати дані для запобігання нещасним випадкам у майбутньому.

Заходи, які спрямовані на збереження життя і здоров'я людей під час виконання трудових обов'язків повинні бути не одноразовими, а постійними і системними з боку суб'єктів господарювання, органів державної влади, громадських організацій, всього суспільства. Але, в першу чергу, роботодавець щоденно зобов'язаний дбати про створення на робочому місці в кожному структурному підрозділі умов праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

День охорони праці - 28 квітня повинен бути своєрідним підсумком – оглядом проведеної роботи і стану справ у вирішенні питань безпечної праці за попередній рік.