Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Перша допомога при інсульті та інфаркті, що може трапитись на робочому місці

30.03.2017
Відділення ВД ФССНВ та ПЗ України в місті Южноукраїнську

     Важкі наслідки інфаркту міокарда та інсульту можна зменшити на 70%, якщо вчасно й вміло надати першу допомогу потерпілому. Способи реанімування функцій організму людини у перші хвилини обох нападів, як інфаркту, так і інсульту, майже ідентичні, адже недаремно інсульт називають інфарктом головного мозку.

Певна річ, без фаховою допомоги ніяк не обійтись, але поки карета швидкої допомоги їде, слід провести наступні маніпуляції: постраждалу від нападу людину слід вкласти у напіввертикальне положення і відкрити вікна й двері, звільнити простір довкола хворого від натовпу людей, аби повітря вільно циркулювало. З цих же міркувань треба розстібнути комірець й манжети на одязі хворого, аби, окрім доступу до свіжого повітря, забезпечити й покращене циркулювання крові.

Давати хворому їсти або пити не можна, тому що, якщо це інсульт, то функція ковтання може бути порушена. Пульс хворого слід тримати під постійним контролем, якщо є можливість, то варто виміряти артеріальний тиск і, за умови, якщо верхній артеріальний тиск (систола) не нижче 100 мм рт ст., під язик хворому слід помістити 1-2 таблетки нітрогліцерину.

Полегшить симптоми 1 таблетка аспірину, яку слід розжувати. Таким чином покращиця кровообіг, так як  аспірин розріджує кров. За допомогою таких маніпуляцій можна заощадити час на реабілітування та транспортування хворого до лікарні вже по прибуттю меддопомоги.

Препарати для зниження артеріального тиску пропонувати людині, що зазнала нападу, не слід. Адже якщо це напад інсульту, то такі ліки можуть тільки зашкодити при подальших маніпуляціях професійних медиків. Часто, а особливо у період спеки, напад інфаркту або інсульту супроводжується нудотою.

У такому разі голову постраждалого фіксують на праву або ліву сторону і звільняють ротову порожнину від блювотних мас, щоб людина могла вільно дихати. Усі рухи того, хто реанімує від нападу, мають бути чіткими та впевненими. Медикам «швидкої допомоги» слід детально розповісти по прибуттю про перебіг нападу та надання першої допомоги, щоб лікарі зорієнтувались у подальших діях, адже кожна хвилина зволікання вартує безцінного людського життя.