Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Cемінар «Аналіз стану виробничого травматизму за 2016 рік, проведення профілактичних заходів з метою недопущення зростання нещасних випадків та професійних захворювань»

13.02.2017
Відділення ВД ФССНВ та ПЗ України в місті Южноукраїнську

08.02.2017 року у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Южноукраїнську відбувся семінар на тему: «Аналіз стану виробничого травматизму за 2016 рік, проведення профілактичних заходів з метою недопущення зростання нещасних випадків та професійних захворювань».

На семінарі були присутні перший заступник міського голови Южноукраїнської міської ради Мустяца Г.Ф., голова Миколаївської обласної організації працівників енергетики та електротехнічної  промисловості та представники Миронова В.А., відповідальні за охорону праці на підприємствах, організаціях міста.

Одним із головних питань зустрічі, був аналіз стану виробничого травматизму за 2016 рік та проведення профілактичних заходів з метою недопущення зростання нещасних випадків та професійних захворювань. 

На семінарі начальник відділення Світлана Гут підвела підсумки роботи та проаналізувала стан виробничого травматизму і профілактичної роботи по запобіганню нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на підприємствах, організаціях та установах Южноукраїнська.  За  2016 рік в місті не зареєстровано нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

З метою реалізації профілактичних заходів за 2016 року надано 27 консультацій страхувальникам, спеціалісти відділення прийняли участь та провели 35 семінарів, 2 наради, 2 засідання "круглих столів", 3 конкурси та 1 виставка спецодягу, спецвзуття, інших засобів індивідуального захисту, наочних посібників, засобів навчання та пропаганди з питань охорони праці ВП ЮУ АЕС, розповсюджено 50 плакатів серед підприємств та організацій міста .

Відділення Фонду в м. Южноукраїнську спільно з провідними фахівцями СМСЧ-2, представниками міської влади та профспілки провели семінар - навчання по попередженню та профілактиці нещасних випадків на тему: «Стрес на робочому місці: колективний виклик». Також, в приміщенні ІЦ «Імпульс» був проведений семінар-тренінг з провідними фахівцями ВП ЮУ АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» на тему: «Медичний огляд працівників, як складова профілактичної роботи відділення», спільно з представником управління Держпраці в Миколаївській області, профспілки та представників підприємств, організацій міста по охороні праці.

В засобах масової інформації, а саме газета «Контакт», «Енергетик» було надруковано 7 статей, на офіційному сайті міста та інших сайтах партнерів розміщено 34 публікації здійснено 5  виступів на  телебаченні, щодо охорони праці та роботи відділення Фонду в м.Южноукраїнську.

Вивчено позитивний досвід на ВП ЮУ АЕС та поширено позитивний досвід профілактичної роботи на 18 підприємствах, організаціях міста.

Також у відділенні Фонду в м.Южноукраїнську проводились телефонні "гарячі  лінії" з питань охорони праці та проводились «день відкритого листа» та «день відкритих дверей».

Начальник відділення доповіла про стан виробничого травматизму та профілактичної роботи по запобіганню нещасних випадків на виробництві в місті та по Миколаївській області за  2016 рік.

Протягом 2016 року на підприємствах області зареєстровано 79 страхових випадків, в яких постраждало на виробництві 83 особи. Рівень виробничого травматизму по області в звітному періоді збільшився  на 1,1 %.

Виступила предстаник  ВП ЮУ АЕС Лужанська В. Б. , яка доповіла про стан охорони праці на підприємстві та заходи, які проводились у 2016 році.

Охорона життя й здоров'я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, оскільки є національним багатством держави, а відтак впливає на працездатність людини, її добробут і подальший розвиток технічного процесу. Охорона праці представляє собою систему збереження здоров'я і життя працівників у процесі трудової діяльності, яка включає в себе правові, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні, соціально-економічні, лікувально-профілактичні, реабілітаційні та інші заходи.

Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань були, є і повинні залишатися важливими та актуальними на будь-якому підприємстві. Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється тим, що, незважаючи на заходи, які вживаються роботодавцями, рівень виробничого травматизму в цілому залишається на високому рівні в країні.

Присутні на семінарі спеціалісти по охороні праці підприємств, проаналізували  профілактичні заходи та поділилися досвідом профілактики виробничого травматизму та профзахворювань.

Проведені профілактичні заходи дають змогу зменшити рівень травматизму на виробництві, в тому числі і смертельного. Проте, незважаючи на роботу, яка проводиться, як спеціалістами відділення, так і керівниками підприємств, ризик травмування на багатьох робочих місцях залишається доволі високим, а тому забезпечення належного рівня роботи з питань охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації має стати справою честі для всіх роботодавців, адже безпечні умови праці – це життя та здоров'я працівників.