Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Система управління охороною праці суб'єктів господарювання

30.01.2017
Відділення ВД ФССНВ та ПЗ України в місті Южноукраїнську

Забезпечення охорони праці входить до зобов'язань та обов'язків власника підприємства, установи чи організації. Згідно ст. 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці.

Система управління охороною праці (СУОП) - це сукупність органів управління підприємством, які на підставі комплексу нормативної документації проводять цілеспрямовану, планомірну діяльність щодо здійснення завдань і функцій управління з метою забезпечення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці, запобігання травматизму та профзахворюванням, а також додержання прав працівників, гарантованих законодавством з питань охорони праці. Серед основних елементів СУОП потрібно виділити: організацію, планування й здійснення, оцінку та дії щодо її вдосконалення.

У розвинених країнах світу запобігання виробничим небезпекам здійснюється на основі оцінки ризиків. Небезпеки та ризики для життя і здоров'я працівників повинні бути виявлені й оцінені, на основі чого розроблені запобіжні заходи. Проведення такої роботи становить основу охорони праці.

Запобіжні, в окремих випадках регулюючі, заходи повинні здійснюватися за таким пріоритетом:

- усунення небезпеки чи ризику;

- обмеження небезпеки чи ризику в його джерелі шляхом використання технічних засобів колективного захисту;

- мінімізація впливу небезпеки чи ризику шляхом проектування безпечної технології виробництва, до якої відноситься адміністративне обмеження сумарного часу контактів зі шкідливими виробничими факторами;

- у випадках неможливості усунути небезпеки чи ризики або обмежити їх вплив засобами колективного захисту  та адміністративними мірами роботодавець повинен безкоштовно забезпечити працівників засобамиіндивідуального захисту і вжити заходів щодо гарантованого їхнього використання.

Переважна більшість суб'єктів господарювання не звертає увагу на сучасні принципи управління охороною праці на основі розрахунків та контролю ризиків та не прагне їх впроваджувати. Не усвідомлення необхідності, за сьогоднішніх ринкових умов, перебудови сфери охорони праці відповідно до сучасних міжнародних стандартів та принципів призводить до отримання виробничих травм чи загибелі людей, професійних захворювань, аварій, надмірних економічних витрат, втрати матеріальних ресурсів тощо.