Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Фахівці ЮУАЕС навчалися правилам застосування керівництв з управління важкими аваріями

23.12.2016

Протягом тижня – з 12 по 15 грудня - члени групи інженерної підтримки ВП ЮУАЕС навчалися правилам роботи з керівництвами управління важкими аваріями. Тижневий навчальний курс було організовано за ініціативи АЕС. Його провели фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

Керівництва з управління важкими аваріями (КУВА) - спеціальні інструкції, покликані мінімізувати шкоду, яку теоретично можуть спричинити важкі аварії на АЕС.  Їхню розробку свого часу прискорили події на атомній станції Фукусіма, які сталися в березні 2011 року. Розроблені керівництва пройшли перевірку на можливість їх використання (верифікацію та валідацію) і після узгодження з Державною інспекцією ядерного регулювання були запроваджені на Южно-Українській атомній електростанції.

Одним з етапів впровадження КУВА є навчання персоналу, який застосовуватиме їх у разі необхідності. До такого персоналу належить група інженерно-технічної підтримки та персонал блочного щита управління. З метою підтримки навичок для цього персоналу організовуються регулярні навчання. Одне з таких навчань було проведене з 12 по 15 грудня фахівцями ДНТЦ ЯРБ. Його пройшли всі члени групи інженерно-технічної підтримки - понад п’ятдесят фахівців та керівників підрозділів Южно-Української АЕС.

Теоретична частина навчального курсу складалася з базових знань, зокрема, що таке важка аварія, шляхи та загрози її розвитку, а також методи недопущення розвитку незворотних подій. Практична частина включала використання процедур КУВА під час ліквідації важких аварій. У рамках цієї частини учасники навчального курсу відпрацювали декілька конкретних сценаріїв важких аварій.

Начальник відділення аналізу безпеки атомних електростанцій ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк наголошує на важливості  такого навчання: «Це необхідно для того, щоб згадану документацію розпочали використовувати на енергоблоці.  Ми переконані, що таке навчання мають пройти фахівці всіх підрозділів НАЕК «Енергоатом».