Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

02.12.2016
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

          З 25 листопада по 10 грудня кожного року в Україні проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

         Сьогодні дуже часто ми чуємо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. Проте також часто ми чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому.

         Сімейне насильство – це ситуації, що постійно повторюються, коли один з членів сім'ї контролює або намагається повністю підпорядкувати іншого, й ведуть до спричинення психологічного, соціального, економічного, сексуального або фізичного збитку одному або декільком членам сім’ї.

         З метою попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано та проведено ряд заходів: робочу нараду з представниками соціально-психологічних служб навчальних й дошкільних закладів міста; міжвідомчу нараду щодо взаємодії суб’єктів соціальної роботи з питань вирішення проблем сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; надано консультацію молодим жінкам у Клініці дружній до молоді; проведено вуличне експрес-опитування «Будьмо обізнаними: насильство, торгівля людьми, дискримінація за ознакою статі».

         Під час вуличного експрес-опитування близько ста мешканців нашого міста відповіли на питання: що таке насильство в сім’ї та до кого потрібно звертатись, якщо стали жертвою або свідком вчинення насильства в сім’ї. Для більшості з опитуваних було несподіванкою дізнатися, які заходи впливу існують на того, хто вчиняє  насильство – від проведення бесіди до кримінальної відповідальності, залучення до громадських робіт та участь у корекційній програмі.

        Також, фахівцями із соціальної роботи проведені заняття з елементами арт-технологій за темами: «Насильство! Як вміти себе захистити», «Торгівля дітьми – це не міф, це реальність», «Людська гідність – найвища цінність», «Знай свої права» у навчальних закладах міста. Учні активно обговорювали проблеми насильства в сім’ї під час показу відеоролика «Насилля – глобальна проблема ХХІ століття».        

        В рамках Школи відповідального батьківства проведено заняття на тему: «Сім’я – простір без насильства». Волонтер, громадський діяч Коробкіна Галина зазначила, що в сім’ї не повинно бути місця для насильства чи приниження, а тільки батьківська любов, піклування про рідних, вміння вислухати та підтримати свою дитину.

        У період проведення зазначених заходів фахівці із соціальної роботи Центру розповсюджували тематичні браслети та друковану продукцію (буклети та листівки).