Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

​​​​​​​Що потрібно знати про щеплення проти грипу

16.11.2016
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Згідно прогнозу на території Європи, у  т.ч. в Україні, в сезон 2016-17 років очікується дія трьох вірусів грипу – А H1N1 Каліфорнія,  A H3N2 Гонконг, В Пхукет (можливо також участь вірусу В Брисбен). Вірус Гонконг для  нашої території новий, для інших вірусів  остається загроза виникнення тяжких ускладнень,  пневмоній. 

Грип – типова повітряно-крапельна інфекція, що відноситься до групи ГРВІ. З усіх збудників найбільша небезпека   вірусів грипу пов`язана з тім,  що вони мають властивість щорічно змінюватися, викликати у людей захворювання в тяжкої формі, части ускладнення (пневмонії, енцефаліти, менінгіти, загострення захворювань серцево-судинної, нервовій та інших систем), у т.ч. зі смертельним закінченням.

В зв’язку з цим за рекомендаціями та під контролем Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно створюються вакцини проти групу з урахуванням майбутніх вірусів. З початку листопада в аптеки  почала поступати вакцина, що рекомендована на сезон 2016-17 років та зареєстрована МОЗУ. Поліклініки  готові проводити щеплення. Рекомендовано завершити щеплення до середини грудня (за 2-3 тижня до можливого початку епідемії в місті).

Щеплення проти грипу є рекомендованими, рішення про їх проведення кожна людина приймає сама, але слід пам’ятати у кого ризик розвитку захворювань та ускладнень максимальний у наступних груп населення:

  • медична група ризику – захворювання дихальної, серцево-судинної, нервовій, ендокринної  (у т.ч. цукровий діабет) систем, захворювання нирок, тощо, а також лиця  старіше 60 років та діти до 3 років;
  • епідемічна група ризику – працівники, що мають постійній контакт з великої кількістю населення, працюють на свіжому повітрі, працюють з дітьми, хворими, діти ДНЗ, шкіл, ліцею, тощо.

Щеплення проти грипу забезпечують індивідуальний захист для кожної людини, в першу чергу вони потрібні грипі ризику.

Для того, щоби провести щеплення, Вам (або дитині) потрібно звернутись до лікаря-терапевта, лікаря-педіатра, які нададуть рекомендації щодо термінів проведення щеплень, вакцин,  механізму придбання вакцини та техніки проведення. Лікарі повинні   надати вичерпну інформацію про режими після проведеного щеплення, можливі реакції на введення, тощо.

Щеплення проводяться у спеціальних кабінетах для профілактичних щеплень. В цих кабінетах також повинні надавати інформацію про вакцини, техніку проведення щеплень, умови її зберігання, тощо.