Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На третьому енергоблоці ЮУАЕС встановлено кантувач для роботи з новими контейнерами для палива «Westinghouse»

08.11.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

На вузлі свіжого ядерного палива енергоблока №3 Южно-Української АЕС встановлено кантувач для роботи з новими контейнерами, призначеними для перевезення свіжого ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse». Вказане обладнання використовуватиметься для переведення тепловиділяючих збірок з горизонтального положення у вертикальне, з наступним їх встановленням у чохли для свіжого палива та завантаженням до активної зони реактора.

Починаючи з 2005 року ЮУАЕС є пілотним майданчиком з реалізації проекту диверсифікації паливних поставок для атомних станцій України. Не дивно, що ця станція стала піонером і у використанні нових контейнерів TRAVELLER VVER, за допомогою яких тепловиділяючі збірки, виготовлені на заводі компанії «Westinghouse», розташованому в шведському місті Вастерас, будуть у подальшому доставлятися на южно-український майданчик. «Після виготовлення паливну касету переміщують лише в горизонтальному положенні, - розповідає начальник відділу ядерної безпеки Олексій Арванінов, - її завжди транспортують паралельно землі. І тільки на вузлі свіжого палива вона переводиться у вертикальне положення та згодом встановлюється в спеціальні чохли, з яких у подальшому вона завантажується до активної зони реактора».

З 2017 року TRAVELLER VVER стане єдиним пакувальним комплектом для транспортування вказаного виду палива. Ліцензію на застосування цього контейнера видано Державною інспекцією ядерного регулювання України. Для його використання необхідне додаткове устаткування, а саме кантувач, придбаний НАЕК «Енергоатом» у заводу NovaTech  (США) для ВП ЮУАЕС і ЗАЕС. 2 листопада його було доставлено на Южно-Українську АЕС і змонтовано на вузлі свіжого ядерного палива, а 4 листопада виконано його приймальні випробування за участі представників заводу-виробника та компанії НАЕК «Енергоатом».

Наступним етапом стало навчання персоналу дільниці транспортно-технологічних операцій енергоремонтного підрозділу Южно-Української атомної станції, а також 10 представників Запорізької АЕС, які в подальшому обслуговуватимуть устаткування. Навчальний курс за участі фахівців «Westinghouse» та NovaTech було організовано 3-4 листопада. Для його проведення разом з кантувачем на ЮУАЕС було поставлено контейнер TRAVELLER VVER з імітатором паливної збірки.

За результатами навчання оформлено відповідні документи, які направлено в Держатомрегулювання для отримання дозволу на початок дослідної експлуатації нового обладнання.