Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Контроль за призначеними субсидіями

11.10.2016
Управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради

Згідно діючого законодавства управлінням соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці здійснюється контроль за цільовим використанням коштів за призначеними житловими субсидіями, а саме: здійснюється перевірка наданих громадянами доходів та відомостей про майновий стан для призначення субсидії через державну фіскальну службу України, державний реєстр речових прав на нерухоме майно, МРЕО про наявність транспортних засобів.

Громадяни звертаючись за субсидією несуть відповідальність а подані відомості про доходи та майно, що вплинули або могли вплинути на право призначення субсидії та її розмір.

Під час здійснення порівняльного аналізу між задекларованими громадянами відомостями про доходи та майновий стан і відомостями отриманими від фіскальної служби в 2015-2016 роках було виявлено не задекларовані громадянами  відомості про свої доходи та доходи зареєстрованих членів родини, з них найбільш поширені це: наявність у громадян земельних паїв, ділянок які перебувають в оренді, тобто за які громадяни отримують дохід, не задекларовані відомості про заробітну плату, аліменти, стипендії, доходи від цивільно-правових угод, доходи само зайнятих осіб та інше.

Виявлення даних, не задекларованих громадянами відомостей згідно діючого законодавства призводить до припинення призначеної субсидії та її перерахунку за попередній період, тобто період за який громадянин отримував субсидію без урахування не задекларованого доходу по дату припинення субсидії. Після проведеного перерахунку розміри надміру нарахованої субсидії на які особа мала право підлягають поверненню. Громадянам надсилається повідомлення про припинення виплати субсидії, причину повернення, розмір та терміни повернення надміру перерахованих (виплачених) сум субсидії, які підлягають до повернення в Держаний бюджет України.

У разі відмови від добровільного повернення коштів у зазначений термін управління соціального захисту населення , охорони здоров’я та праці згідно діючого законодавства має право звернутись до суду. При цьому у разі рішення суду на користь управління, судові витрати окрім основної заборгованості будуть сплачені громадянами.

Розміри надміру перерахованих (виплачених) сум субсидії бувають різними від 4.00 грн. до 3000.00 грн. і більше. Все залежить від розміру не задекларованого доходу та періоду отримання субсидії.

Станом на 01.10.2016 управлінням було виявлено 58 осіб, які порушили діюче законодавство та не задекларували свої доходи та доходи зареєстрованих членів родини  на загальну суму 27303 грн., з яких повернуто до державного бюджету 22847грн.

На даний час управлінням соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці продовжується робота по контролю за цільовим використанням коштів.