Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Аналіз призначених субсидій з 2014 по 2016 рр.

20.09.2016
Управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради

 

Аналіз призначених субсидій з 2014 по 2016 рр.

відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848  «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»

 

Роки

Звернулось за призначенням допомоги протягом року, сімей

Призначено житлову субсидію, сім’ям.

З 01.05.2015 заяви приймаються за спрощеним порядком, субсидія на новий період призначається без звернення громадян.

 

Нарахована сума витрат на оплату житлової субсидії, тис. грн. за рахунок субвенції державного бюджету.

Видатки з державного бюджету на оплату житлової субсидії, тис. грн. за рахунок субвенції державного бюджету

Заплановано використати до кінця звітного року

2014

1225

827

408.6

351,7

 

2015

3065

2631

4443,9

3605,7

 

8 місяців 2016

822

3160

7175,6

7200,4

6455,7

 

Умови призначення житлової субсидії

2014

2015-2016

            Зміни до постанови від 21 жовтня 1995 р. N 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» вносились 1 раз.

   
         Право  на  отримання  адресної  безготівкової субсидії для відшкодування   витрат   на   оплату  житлово-комунальних  послуг, а  також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого
та рідкого пічного побутового палива (далі - субсидія) поширюється на  громадян (квартировласників),  які  проживають  у  житлових приміщеннях (будинках) державного та  громадського  житлового  фонду,  в  тому  числі  у гуртожитках, - на оплату користування житлом; приватного житлового фонду  та  фонду  житлово-будівельних (житлових) кооперативів – на оплату   утримання  житла;  житлового  фонду  незалежно  від  форм власності  -  на  оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

 

 

            Субсидії призначаються за наявності різниці  між  розміром плати  за  житлово-комунальні послуги,  скраплений газ,  тверде та
рідке   пічне   побутове   паливо   у   межах  норм  споживання  з урахуванням   пільг,   які   надаються   відповідно   до   чинного  законодавства  і  обсягом  визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового  відсотка  платежу.

 

 

 

 

 

           Норма  володіння чи користування  загальною  площею  житла  та  нормативи користування комунальними  послугами  встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та  додатково  10,5  кв.  метра  на всіх тут зареєстрованих, а для громадян,  які  проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу  незалежно  від розміру квартири.

 

    Субсидії призначаються сім'ям, у яких розмір плати за житло та комунальні послуги у межах  норм споживання з урахуванням пільг,  перевищує 15 % відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

            Якщо у житловому приміщенні зареєстровані тільки непрацездатні громадяни, субсидія призначається виходячи з 10 % середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Субсидія    для    відшкодування    витрат    на   оплату житлово-комунальних   послуг   призначається   на  шість  місяців.    

         Субсидія  для  придбання  скрапленого  газу,  твердого  та рідкого  пічного  побутового  палива  призначається один раз на календарний рік  за особистим зверненням громадян.

 

 

 

 

 

   

        Після закінчення терміну отримання субсидії квартиро власники особисто звертаються із новою заявою та пакетом необхідних документів

 

 Перерахунок розміру призначеної субсидії проводиться за фактичними обсягами споживання послуг.

 

          Зміни до постанови від 21 жовтня 1995 р. N 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» вносились 7 раз.

 

         Право  на  отримання  адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також
субсидії  готівкою  на  придбання  скрапленого  газу,  твердого та рідкого пічного побутового палива (далі - субсидія) поширюється на
громадян,  які  проживають  у  житлових  приміщеннях (будинках), в
частині   оплати   ними   користування  житлом;  утримання  житла; управління   багатоквартирним   будинком,   комунальних   послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

 

 

 

          Субсидії  призначаються за наявності різниці між розміром плати  за  житлово-комунальні  послуги,  скраплений газ, тверде та рідке  пічне  побутове  паливо  у  межах соціальної норми житла та соціальних  нормативів користування житлово-комунальними послугами і  обсягом  визначеного  Кабінетом Міністрів України обов’язкового
відсотка  платежу. 

     У    разі    призначення    субсидії    пільги    з    оплати житлово-комунальних   послуг   та   придбання  твердого  палива  і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у
житловому   приміщенні   (будинку),   у  період  її  отримання  не нараховуються.

 

 

         Норма  володіння чи користування  загальною  площею  житла  та  нормативи користування комунальними  послугами  встановлюються виходячи з 13,65 кв. метра на одну особу зареєстровану у житловому приміщенні (будинку) та  додатково  35,22  кв.  метра  на сімю.

 

 

 

Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії визначатиметься у наступному порядку:

1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередній рік;

2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну особу;

3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (у 2014 році - 1176 грн, 1330грн. з січня 2016, 1399 грн з травня 2016), тобто визначається співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;

4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% (за базовий варіант взято обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів), і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

 

       Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного  побутового  палива  призначається один раз на календарний
рік
за особистим зверненням громадян.

Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного   побутового  палива  і  відшкодування  витрат  на  оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія  на  оплату  житлово комунальних  послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.
    Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період.

 

    Сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов'язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.