Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южно-українські фахівці поділилися досвідом експлуатації ядерного палива «Westinghouse»

06.09.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС відбулася міжнародна зустріч, присвячена обміну досвідом експлуатації палива «Westinghouse». Для участі в ній атомний майданчик відвідали представники болгарської АЕС «Козлодуй», транснаціональної фірми «Westinghouse», дирекції НАЕК «Енергоатом», а також харківського Центру проектування активних зон реакторів.

У южно-українських фахівців уже накопичений багатий досвід роботи зі змішаними паливними завантаженнями, що складаються з тепловиділяючих збірок (ТВЗ) двох виробників - російської компанії ТВЕЛ і транснаціональної фірми «Westinghouse».  Паливні збірки «Westinghouse» в активній зоні третього енергоблока ЮУАЕС експлуатуються з 2005 року. Станція стала пілотним майданчиком з реалізації проекту диверсифікації ядерного палива для АЕС України та до 2016 року була єдиною, де використовувалося паливо двох виробників.

Завантаження перевантажувальної партії паливних касет альтернативного виробника в другий южно-український блок-мільйонник - у найближчій перспективі. Начальник відділу ядерної безпеки ЮУАЕС Олексій Арванінов повідомляє: «До активної зони енергоблока №2 42 тепловиділяючі збірки «Westinghouse» буде завантажено під час планово-попереджувального ремонту 2016 року в складі 29-го паливного завантаження».

Цього року паливо «Westinghouse» вперше застосоване й на Запорізькій атомній станції - паливні касети цієї фірми завантажено до активної зони її п'ятого енергоблока. Що стосується болгарської АЕС «Козлодуй», то диверсифікація паливних поставок у її фахівців наразі в планах. Тому вони з великою цікавістю вивчали досвід українських колег. Під час зустрічі обговорювалися питання ліцензування та експлуатації ТВЗ, розрахункові методи і комп'ютерні коди для розрахунку параметрів активної зони, робота внутрішньореакторних контрольно-вимірювальних приладів, водно-хімічний режим змішаних активних зон, а також рекомендації зі зберігання та транспортування відпрацьованого ядерного палива.