Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відбувся фестиваль польської культури

13.06.2016
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

11 червня на музейній площі вдруге у нашому місті відбувся фестиваль польської культури, який проходив під патронатом генерального Консульства Республіки Польща в Одесі, польського товариства «Полонія» та парафії Святого Антонія з Падуї, за підтримки управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради.

Україна має найрозвинутішу мережу міжрегіональної співпраці саме з Польщею. Практично всі області України та воєводства Польщі уклали угоди про міжрегіональне співробітництво, польські товариства створені в багатьох містах України. Не стало виключенням і наше місто Южноукраїнськ.

На фестивалі  були присутні почесні гості: перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Галина Мустяца, секретар Южноукраїнської міської ради Людмила Дзюбенко, генеральний  консул Республіки Польща в місті Одесі Даріуш Шевчик з дружиною, міський голова міста Радомська Республіки Польща Ярослав Ференц та секретар міської ради Яцек Глембіч, Вознесенський міський голова Віталій Луков, представники польських товариств з міст:  Вознесенська, Первомайська, Кривого Озера, Херсону, Миколаєва, Нової Каховки.

У програмі фестивалю:

- ярмарок національних виробів (сири власного виготовлення з дегустацією, мед, продукти бджільництва, ягоди, фрукти, хлібобулочні вироби, одяг);

- виставка-ярмарок Hand-made від майстринь Южноукраїнська;

- консультації спеціалістів з приводу навчання дітей в Польщі.

Для дітей працювали атракціони.      

Окрасою свята стали виступи артистів та колективів з Южноукраїнська (народного хору української пісні «Любисток», народного художнього колективу "Адажіо", народного ансамблю української народної пісні "Берегиня", групи спортивної аеробіки "Екстрім", вокалістів дитячої школи мистецтв, центру дитячої та юнацької творчості).

 

 

Гідно представили польську культуру гості з Херсону – представники з польського товариства "Полонія", яке очолює пані Розарія Ліпінська. У національних костюмах вони виконали чудові пісні польською мовою, провели для глядачів вікторини, ігри. Всі охочі мали змогу ознайомитись з презентаційним матеріалом, що висвітлює діяльність цього товариства.   

У рамках фестивалю польської культури, біля музею та у виставковій залі пройшли майстер-класи з ліплення глиною гончарства, малюнків на склі, які провели представники Міжнародного благодійного фонду "Карітас України" з Одеси.  А місцевими майстринями  Марією Ачкасовою та Інною Пікіч проведено майстер – класи  з ліплення та виготовлення прикрас з натурального каміння  для всіх охочих дітей і дорослих.  У майстер – класах, також, взяли участь вихованці центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Южноукраїнський міський історичний музей відвідали почесні гості міста: генеральний консул  Республіки Польща в Одесі Даріуш Шевчик з дружиною, у супроводі першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Галини Мустяци, секретаря Южноукраїнської міської ради Людмили Дзюбенко, які під час оглядової екскурсії ознайомилися з  експозиціями, що висвітлюють  різні періоди історії розвитку  Миколаївського краю з давніх часів і  до сьогодення. Найбільшу зацікавленість у гостей   викликала історія заснування міста Южноукраїнська.

Наостанок, на площі пройшла акція під назвою "Національне читання". Це щорічна акція, започаткована в Польщі кілька років тому, з метою популяризації фундаментальних творів польської літератури, промоції культури живого слова, привернення уваги на необхідність дбати про культуру мови, зміцнення відчуття спільної тотожності. Цього разу учасники акції читали твір польського поета Адама Міцкевича "Пан Тадеуш".

  Брати участь у читаннях випала честь: генеральному консулу  Республіки Польща в Одесі Даріушу Шевчику та першому заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Галині Мустяці, голові регіонального відділення Міжнародного благодійного фонду "Карітас України" Петру Росохацькому та начальнику управління молоді, спорту та культури Нелі Захарко, ксьондзу з Первомайська Владиславу Петрику та голові польського товариства «Полонія» Інні Косенко, настоятелю Храму Святого Антонія з Падуї Отцю Каролю та представниці директора Южноукраїнської загальноосвітньої школи №4 Ларисі Клапатюк.

Продовжився захід Храмовим святом та літургією у Храмі Святого Антонія з Падуї, фестивалем польської кухні (з дегустацією), концертною програмою молодіжних музичних гуртів з міста Миколаєва, Києва, які виконали ряд християнських та духовних пісень.