Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ЮУАЕС: на будівництві бризкальних басейнів стартував фізичний етап робіт

16.03.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

14 березня на Южно-Українському майданчику стартував фізичний етап реалізації проекту реконструкції системи технічного водопостачання АЕС. Перша - підготовча - фаза включає облаштування будмістечка та відновлення під'їзних шляхів, проїздів і розворотів. 1 квітня енергетики мають намір приступити до основних будівельних робіт на бризкальних басейнах №1 і №2 (перша черга) - вертикального планування території, спорудження водоскидів, перенесення комунікацій із зони будівництва, облаштуванню зовнішніх водопровідних мереж та ін.

Проектом реконструкції системи технічного водопостачання передбачено будівництво п'яти бризкальних басейнів, введення в експлуатацію яких дозволить уникнути обмеження потужності атомної станції через низьку охолоджуючу здатність Ташлицького водосховища в спекотні літні місяці. Доповненням до системи бризкальних басейнів стане струменеспрямовуюча споруда. Розподіляючи потоки гарячої та холодної води у водоймищі, струменеспрямовуюча завіса сприятиме підвищенню його охолоджувальної здатності.

Проект реконструкції системи технічного водопостачання ЮУАЕС входить до інвестиційної програми ДП НАЕК «Енергоатом», розрахованої до 2020 року. Роботи щодо струменеспрямовуючої споруди планується завершити до кінця поточного року. Першу чергу бризкальних басейнів передбачається здати в дослідно-промислову експлуатацію у березні 2018 року.

«Уже за 2 роки, влітку, навіть за наявності лише двох бризкальних басейнів і струменеспрямовуючої споруди ми зможемо суттєво покращити термічний режим Ташлицького водосховища, - переконаний заступник начальника управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС Олег Коріков. -  Ще через 12 місяців (завершити будівництво бризкальних басейнів у повному обсязі планується за три роки) проблему низької охолоджувальної спроможності ставка-охолоджувача, сподіваюся, буде вирішено. Для цього необхідне достатнє фінансування та чітке дотримання графіка робіт, затвердженого президентом Енергоатома в кінці лютого поточного року».

Нарівні з виконанням будівельних робіт Графік будівництва об'єкта «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1-3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС» передбачає своєчасне проведення закупівельних процедур. Перш за все необхідно вибрати основного постачальника насосного обладнання  для подачі води на бризкальні басейни. О.Коріков відзначає, що за наявності фінансування оголосити торги планується в перших числах квітня, процедуру вибору постачальника завершити до середини серпня.