Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги громадян! Медогляд для водіїв не відмінено!

27.01.2016
Регіональний сервісний центр МВС в Миколаївській області

Протягом декількох днів в засобах масової інформації та інтернет–виданнях поширюється недостовірна інформація проте, що нібито Державна регуляторна служба України скасувала медогляд для водіїв транспортних засобів. Однак це не відповідає дійсності.

Шановні жителі Миколаївщини, повідомляємо Вам, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про дорожній рух» медичний огляд проводиться з метою визначення здатності кандидатів у водії і водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Зазначений огляд включає: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові і післярейсові огляди, а також позачергові огляди, зумовлені необхідністю. Періодичність оглядів, порядок їх проведення і направлення водіїв на позачергові огляди визначаються спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ України від 31.01.2013 № 65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів». Таким чином, даний наказ і затверджений ним порядок не втратив чинність, а лише призупинив дію двох пунктів, які стосувалися визначення медичних закладів, що можуть проводити медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів.

Також, ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» визначено, що порядок видачі (обміну) посвідчення водія визначається Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, відповідно до п. 16 постанови Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» посвідчення водія на право керування транспортним засобом однієї з категорій видається особі, яка пройшла медичний огляд у порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я, а також підготовку або перепідготовку відповідно до встановлених планів і програм та склала теоретичний і практичний іспити в сервісному центрі МВС.

Також нагадуємо, що згідно вимог п.28 даного документу обмін посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування особи за умови подання:

- паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус;

- копії довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- посвідчення водія;

- медичної довідки встановленого зразка;

- двох кольорових фотокарток розміром 3,5 х 4,5 см.