Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Звернення лікарів-педіатрів до батьків дітей м.Южноукраїнська

22.01.2016
ДЗ СМСЧ №2 МОЗ України

В усіх регіонах України розпочалася додаткова імунізація від поліомієліту для діток від 2 місяців до 6 років.

Додаткова вакцинація  відбувається тільки у медичних закладах, де є стаціонарні або мобільні вакцинальні кабінети, та підготовлений медичний персонал.

Для того, щоб подолати поліомієліт, усі діти віком  від 2 місяців до 6 років у двох турах мають бути вакциновані від поліомієліту оральною  полівакциною (ОПВ). У третьому турі будуть вакцинуватися діти від 2 місяців до 10 років.

Діти, які не отримали жодного щеплення проти поліомієліту, отримують перше щеплення інактивованою  поліомієлітною вакциною (ІПВ) та в подальшому не менше ніж через 2 тижні – щеплення живою, оральною вакциною (ОПВ) в рамках додаткової імунізації. Тривалість першого раунду вакцинації ОПВ склав 3 тижні, починаючи від 20 жовтня 2015 року, наступних раундів вакцинації (другого та третього) – 2 тижні. Інтервал між раундами вакцинації ОПВ складає один місяць (30 діб).

Поліомієліт надзвичайно часто викликає пожиттєвий параліч  та інвалідність (в 1 з 200 випадків хвороби) і навіть може привести до гибелі дитини. Ефективних способів лікування цього захворювання не існує. Вакцинація є єдиним ефективним шляхом захистити дітей.

Закликаємо всіх батьків привести своїх діток та вакцинувати від поліомієліту безпечною та ефективною вакциною, яка вже розвезена у всі області України. Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) має підтверджений профіль якості, безпечності та ефективності та захищає від інфікування поліовірусами будь-якого типу, зупиняє передачу вакциноспорідненого поліовірусу в популяції. До винайдення цієї вакцини вірус  паралізував і вбивав мільйони людей. Але від початку застосування вакцин, зокрема, ОПВ ( у формі крапель, які дитина просто ковтає) ми спостерігаємо постійний спад захворюваності. За останні десять років таку вакцинацію пройшли більш як 2,5 мільярди дітей. У результаті цього було попереджено понад 10 мільйонів можливих випадків захворювання на поліомієліт. Україна, як підписант міжнародних медико-санітарних правил, зобов’язалась слідувати міжнародним процедурам та стандартам, відповідно до яких упродовж двох тижнів із моменту виявлення вірусу поліомієліту необхідно провести загальну імунізацію населення оральною  полівакциною. Рекомендується саме ця вакцина, адже вона має здатність формувати місцевий імунітет у кишечнику.  Щеплення проводиться кілька разів та захищає дитину на все життя. На відміну від хвороб, вакцини не вбивають.

ЮНІСЕФ нагадує, що Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з низьким охопленням дітей імунізацією - менше 50% дітей було вакциновано проти поліомієліту.

Потужна антивакцинальна компанія та дезінформація населення є одним з чинників швидкого зниження охоплення імунізацією в Україні.

У 2010 році, через спалах поліомієліту в Таджикистані загинула 21 дитина, більше ніж 400 дітей було інфіковано та 170 дітей було паралізовано. Хвороба поширювалась і в Росії, де було зареєстровано 12 випадків. В Україні були зафіксовані два випадки захворювання на поліомієліт.

ОПВ захищає вакциновану особу, і попереджує передачу вірусу від однієї людини до іншої.

Батьки, ми звертаємося до вас: шукайте достовірну інформацію про поліомієліт, про вакцину від цього вірусу та про вакцинацію взагалі. Ваші діти мають таке ж  право на захист, яке отримали ви, коли ваші батьки зробили щеплення вам. Лідери громадської думки, ви також піклуєтеся про наших дітей. Будь ласка, підтримайте позицію здорового глузду, підтримайте рішення, підкріпленні наукою і результатами досліджень. Для успішного реагування на спалах необхідна підтримка кожного з нас. Пам'ятайте, що дві краплі рожевого кольору захистять Вашу дитину від небезпечної хвороби!

Кабінет щеплень дитячої поліклініки ДЗ СМСЧ-2 обладнаний відповідно до наказу МОЗ України від 31.12.2009 року №1095 «Питання організації кабінетів щеплень», відповідає усім санітарно-гігієнічним вимогам зберігання та використання вакцин. На базі дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах працюють кабінети щеплень де виконано всі санітарні норми. Медичні працівники,які беруть участь у навчаннях щодо виконання Програми імунопрофілактики та туберкулінодіагностики, здають заліки та мають відповідні сертифікати.

В проведенні додаткової турової вакцинації медичні працівники, при виконанні свої обов'язків, дотримуються принципів медичної деонтології та положень нормативних документів.

У випадку необхідності, для отримання Вами інформації, при виникненні запитань, на котрі у Вас немає відповіді, просимо звертатися з 8.00 до 19.00 до кабінету щеплень дитячої поліклініки ДЗ СМСЧ-2, до дільничного лікаря педіатра і медичної сестри, або за місцем виховання та навчання Вашої дитини.

Двічі на місяць кожного II – IV вівторка з 11.00 проходять засідання імунної комісії членами якої є головний позаштатний педіатр Мазнікова І.Г.,завідувач відділенням, лікар епідеміолог ЮУМРВЛД Беляєва С.Б., зав. дитячою поліклінікою дитячий інфекціоніст Качуровська Ж.Д., зав. педіатричним відділенням дитячої поліклініки Кобзар Л.Л., лікар-імунолог Фесик Т.М.,, які завжди готові надати кваліфіковану консультативну допомогу, за необхідністю  підбирати індивідуальні схеми імунізації, та відповісти на всі хвилюючі вас питання  по профілактичним щепленням.

Додаткові інформаційні матеріали щодо вакцинації можна знайти за цим посиланням: http://moz.gov.ua/portal/stoppolio/.

 Головний позаштатний педіатр Мазнікова І.Г.