Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вуличне експрес-опитування до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

04.12.2015
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

1 грудня поточного року спеціалістами Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено вуличне експрес-опитування до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Опитування проводилось з метою вивчення рівня обізнаності населення міста Южноукраїнська про хворобу та способи передачі ВІЛ-інфекції.
Мешканцям міста було запропоновано відповісти на шість запитань: «чи відрізняються за зовнішнім виглядом ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД від здорової людини?», «чи передається СНІД при користуванні одним посудом з хворою людиною?», «чи передається СНІД через поцілунок?», «чи передається СНІД через нестерильні інструменти?», «чи можливо виявити вірус відразу після інфікування?», «чи можливо вберегтися від СНІДу?».

Результати проведеного опитування відверто невтішні. 50% відсотків респондентів віком від 18 до 40 років дали не вірні відповіді, що свідчить про недостатній рівень обізнаності населення про хворобу, яка за темпами розповсюдження займає одне з перших місць в Східноєвропейському регіоні.

Перші випадки ВІЛ-інфікування серед громадян України були зареєстровані в 1987 році. Протягом наступних семи років спостерігалось повільне розповсюдження цього захворювання - від шести до сорока нових випадків щорічно. У 1995 році ситуація різко погіршилась, що було пов’язано зі спалахом інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Ця соціальна група все ще залишається найбільш вразливою, як середовище, де активно розповсюджується ВІЛ. У той же час збільшується кількість випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом і, як результат, збільшується кількість дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями. Співвідношення інфікованих чоловіків і жінок складає, відповідно, 58% і 42%. 

За даними Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2» МОЗ України станом на 25 листопада у м.Южноукраїнську на диспансерному обліку перебуває 311 осіб, з них віком до 35 років - 221 особа.