Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Атомний» факультатив для южноукраїнських старшокласників

20.10.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

15 жовтня в місті-супутнику Южно-Української АЕС стартував курс факультативних занять «Вступ до ядерної енергетики». Для Южноукраїнська цей факультатив традиційний. Він є початковим етапом конкурсу рефератів «Ядерна енергетика та суспільство», який пройде в квітні 2016 року.

Щотижня, з жовтня по грудень фахівці-атомники знайомитимуть учнів 9-11 класів загальноосвітніх шкіл і гімназії з цікавими і злободенними темами, що стосуються мирного атома.

На організаційних зборах і вступній лекції представники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ (ВРГтаЗМІ) ВП ЮУАЕС надали учасникам загальне уявлення щодо роботи атомної станції, розповіли про цікаві факти в царині ядерної енергетики та ін.

У процесі майбутніх занять розширити кругозір і сформувати власну думку про атомну енергетику юнакам та дівчатам допоможуть провідні фахівці служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації, цеху радіаційної безпеки, відділів ядерної безпеки і охорони навколишнього середовища. Програма занять включає курс з 8 лекцій, перегляд відеофільмів на ядерно-енергетичну тематику та екскурсії на Южно-Українську АЕС, Ташлицьку ГАЕС і Олександрівську ГЕС, які організовують працівники ВРГтаЗМІ з залученням фахівців навчально-тренувального центру та каскаду ГЕС-ГАЕС.

Тематика занять різноманітна. Вона буде присвячена продовженню термінів експлуатації атомних енергоблоків, контролю радіаційної обстановки на проммайданчику АЕС і в 30-кілометровій зоні, будові та принципам роботи ядерного реактора, забезпеченню ядерної і радіаційної безпеки, а також екологічним аспектам енергетики та екологічній ситуації на Южно-Українській атомній станції і в Україні. Не залишаться поза увагою й загальні питання, що стосуються будови атома, поділу атомного ядра, ланцюгової реакції, типів іонізуючого випромінювання, паливного циклу та поводження з радіоактивними відходами.

Курс факультативних занять допомагає старшокласникам ближче ознайомитися з професіями своїх батьків, глибше пізнати світ атома, допомогти у виборі життєвого шляху. «За більше як два десятиліття своєї історії факультативний цикл «Вступ до ядерної енергетики» для багатьох випускників шкіл і гімназії став гарною підтримкою не лише в особистому розвитку, а й у виборі майбутньої професії, - підкреслює керівник групи зв'язків з засобами масової інформації та громадськістю ВРГтаЗМІ Влада Тішкова.

На завершення факультативного циклу (грудень 2015 року) буде проведено інтелектуальний турнір, під час якого, юнаки та дівчата мають відповісти на запитання з прослуханого курсу лекцій. Переможців та учасників конкурсу буде нагороджено пам'ятними призами.