Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українську АЕС надійшли перші модулі для нового конденсатора блоку №2

18.09.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

17 вересня на майданчик Южно-Української АЕС прибули перші два модулі нового конденсатора турбіни другого енергоблоку. Габаритне обладнання (довжина кожного модуля - 9 метрів, вага - 30 тонн) доставлене залізничним транспортом. Для організації процесу транспортування на АЕС був виготовлений спеціальний макет, який залізничною платформою був провезений шляхом прямування вантажу. Цей макет було використано і для практичної покрокової розробки схеми установки нового обладнання в машинній залі першої черги АЕС.

Заміна конденсатора атомного блоку для українських атомних станцій - робота унікальна, до цього на вітчизняних АЕС вона не виконувалась. На южно-українському майданчику, де конденсатори турбін працюють у значно тяжчих умовах в порівнянні з іншими станціями, ця необхідність назріла давно. Об'єктивною причиною такої ситуації є підвищений солевміст Ташлицького ставу-охолоджувача, який призводить до пошкодження охолоджуючих трубок, утворення присосів сирої води, погіршення водно-хімічного режиму та зрештою - до зниження ККД енергоблоків.

«Кардинальною відмінністю нового конденсатора є матеріал, з якого виготовлено його трубний апарат, - замість мідно-нікелевого сплаву тут використана нержавіюча сталь, - пояснює заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з ремонту Анатолій Ілатовський. - Таке вдосконалення забезпечить роботу енергоблоку №2 протягом продовженого терміну експлуатації».

Виробник нового обладнання - ПАТ «Турбоатом». Роботи з демонтажу старих модулів і монтажу нових доручено фахівцям ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг». У процесі нинішнього планово-попереджувального ремонту буде замінено один з двох рядів конденсатора - ряд Б (у кожному ряду - 24 модулі, об'єднані в 3 корпуси).