Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

СПРИЯННЯ ПІДВИЩЕННЮ СОЦІАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ

01.07.2015
Южноукраїнський міський центр зайнятості

В рамках інформаційно-просвітницького тижня «Соціальна компетентність», який проходив з 22 по 26 червня 2015 року в Миколаївській обласній службі зайнятості, фахівцями Южноукраїнського міського центру  зайнятості проводилися  різноманітні заходи, метою яких є підвищення рівня поінформованості у полі соціального захисту та права внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців із зони АТО (далі – окремі категорії громадян).

Так, 22 червня 2015 року з метою  вирішення питань працевлаштування окремих категорій громадян, створення умов для їх адаптації на місцевому ринку праці, привернення уваги громадськості до проблем цієї категорії громадян в Южноукраїнському МЦЗ відбувся «День відкритих дверей», в якому взяли участь безробітні та роботодавці.

Фахівці міського центру зайнятості проінформували присутніх про соціальні послуги служби зайнятості, а саме про можливості набуття нової професії з наступним працевлаштуванням, участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру,  започаткування власної справи, надали інформацію про місцеві та іногородні вакансії. Було наголошено на перевагах самостійного пошуку роботи, в тому числі, з використанням Інтернет – ресурсів служби зайнятості.

24, 25 червня 2015 року в приміщенні Южноукраїнського МЦЗ відбулися засідання «круглих столів» на теми:  «Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб: проблеми та шляхи їх вирішення» та «Соціальні служби – на допомогу демобілізованим військовослужбовцям та учасникам АТО», в яких взяли участь представники органів виконавчої влади, Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді. На засідання «круглих столів»  були запрошені 11 безробітних з числа переселенців та 7 демобілізованих військовослужбовців, в т.ч. 1 учасник АТО.

Мета заходів - висвітити найголовніші проблеми соціальної, правової  та психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим військовослужбовцям, зробити більш доступним та зрозумілим правове поле для громадян, які цього потребують.

Формат «круглого столу» дав можливість запрошеним безробітним отримати вичерпні відповіді на поставлені запитання.

Найчастішими питаннями, з якими звертались переміщені особи, були питання отримання житла, питання законного працевлаштування та отримання адміністративних та соціальних послуг. Переселенців цікавило, чи мають вони можливість оздоровити своїх дітей. Говорили й про окремі нюанси та випадки реєстрації переселенців та оновлення документів.

Запрошених учасників бойових дій на сході України  також цікавила   низка важливих питань: про виплату одноразової грошової допомоги учасникам АТО і сім’ям загиблих; про пільги учасникам бойових дій та прирівняних до них осіб щодо оплати житлово-комунальних послуг, медичного обслуговування, користування транспортом, забезпечення житлом, про  державні гарантії щодо зайнятості цієї категорії осіб.

Як переселенці, так і демобілізовані військовослужбовці зазначали, що намагаються самостійно вирішувати свої проблеми, але без підтримки місцевих органів влади їм просто не обійтися. 

На думку фахівців служби зайнятості, масовість даних заходів та спільний з соціальними партнерами формат їх проведення сприяють зростанню соціальної компетентності населення. 

Южноукраїнський міський центр зайнятості й надалі удосконалюватиме свої послуги, всебічно сприятиме розширенню можливостей для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців та їх адаптації на місцевому ринку праці, налагоджуватиме співпрацю з органами державної влади, соціальними партнерами, роботодавцями, громадськими організаціями, адже ці громадяни чекають від служби зайнятості реальної допомоги.