Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Командно-штабні навчання на Южно-Українській АЕС

19.05.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ЮУ АЕС

14-15 травня на Южно-Українській атомній станції пройшли щорічні планові командно-штабні навчання. Мета заходу - перевірка готовності сил і засобів, які залучаються до забезпечення фізичного захисту підприємства, на випадок загрози терористичного акту, а також порядку їх взаємодії у разі вчинення диверсії.

Навчання проводилися згідно з планом-сценарієм, затвердженим президентом НАЕК «Енергоатом». У них взяли участь керівники та персонал АЕС, командування і особовий склад військової частини, що охороняє атомну станцію, а також представники дирекції НАЕК «Енергоатом», СБУ, МВС, ДСНС і міського виконавчого комітету Южноукраїнська.

План заходу налічував 2 етапи. Перший - теоретичну частину - учасники навчань відпрацювали у кризовому центрі ЮУАЕС 14 травня. Під час другого етапу (15 травня)  було здійснено практичну перевірку готовності сил і засобів, на які покладено завдання забезпечення фізичного захисту та охорони об'єкту.

За словами заступника генерального директора ВП ЮУАЕС з фіззахисту та режиму Івана Жебета, відмінною рисою нинішніх навчань було те, що сценарій уперше передбачав наявність не лише зовнішніх, а й внутрішніх порушників, які вчинили (УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ) правопорушення відносно групи персоналу, і дії яких створили загрозу для безпечної експлуатації одного з енергоблоків.

Підбиваючи підсумки заходу, І. Жебет повідомив: «Учасники навчань з поставленим завданням впоралися. Продемонстровано злагодженість дій і практичні навички, необхідні для організації та виконання заходів з протидії терористичним загрозам».

Заступника генерального директора ЮУАЕС підтримав начальник відділу з протидії загрозам ядерного тероризму Дирекції з фізичного захисту НАЕК «Енергоатом» Ігор Куницький (у перебігу навчань виступав у ролі посередника): «Проведені навчання показали готовність сил і засобів, задіяних у охороні та захисті АЕС, протистояти сучасним загрозам. Враховуючи ситуацію, що склалася сьогодні на Сході України, ми і в майбутньому відпрацьовуватимемо ці питання, а також надаватимемо пропозиції регулюючим органам і органам управління щодо внесення відповідних змін і доповнень до нормативно-правових документів України, які дозволять нам планувати свою роботу з протидії нападам порушників на наші ядерні установки».