Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС пройшло протиаварійне тренування

28.04.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС+

22-23 квітня 2015 року на Южно-Українській АЕС пройшло спільне з Дирекцією ДП «НАЕК «Енергоатом» планове загальностанційне протиаварійне тренування. Його головна мета - перевірка готовності керівного складу, оперативного та іншого персоналу ВП ЮУАЕС до першочергових дій у разі виникнення аварій, а також сил і засобів системи аварійної готовності та реагування станції до дій з локалізації, ліквідації аварії та її наслідків.

Тренування проходило на повномасштабному тренажері першого енергоблоку та безпосередньо на робочих місцях. При цьому БУДЬ-ЯКІ РЕАЛЬНІ ОПЕРАЦІЇ НА ДІЮЧОМУ ОБЛАДНАННІ НЕ ВИКОНУВАЛИСЯ. 

ЗА ЛЕГЕНДОЮ ТРЕНУВАННЯ, внаслідок складних погодних умов (ураган, сильний вітер з поривами до 25-30 м/с) у результаті смерчу в районі ЮУАЕС сталися пошкодження відкритих розподільних пристроїв 750 кВ, 330 кВ і аварія в енергосистемі.

УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ дією аварійного захисту було зупинено всі три енергоблоки атомної станції. На блоках №2 та №3 в роботу включилися резервні дизельні генератори, які подали напругу на секції надійного живлення. Спроби подати електроживлення з резервних дизель-генераторів на енергоблок №1 через несправності (за програмою тренування) не вдалися. Низка подальших подій (відповідно до тактичного задуму) призвела до УМОВНОГО виходу радіоактивних речовин  у навколишнє середовище. УМОВНУ аварію було класифіковано як Комунальну, тобто таку, що її наслідки не обмежуються приміщеннями АЕС і проммайданчика, а поширюються на навколишні території. УМОВНОМУ радіоактивному забрудненню піддалися місто Южноукраїнськ і ще 4 довколишні населені пункти: села Костянтинівка (Арбузинський район), Мар’ївка, Жовтневе та Червоний Київ (Доманівський район).

  Усього програма протиаварійного тренування включала 10 ввідних умов, серед яких коротке замикання та пожежа на  пускорезервному трансформаторі, наявність постраждалої під завалом людини та ін. Відповідно до затвердженого плану, тренування проходило протягом 2 днів. У ньому було задіяно штаб КАРМ (штаб керівника аварійними роботами на майданчику), оперативний персонал, групу інженерної підтримки, евакуаційну комісію, аварійні групи та бригади всіх основних цехів і підрозділів ВП «Южно-Українська АЕС», персонал ВП «Аварійно-технічний центр» (АТЦ), особовий склад Державного пожежно-рятувального загону (1ДПРЗ). Як експерти були присутні представники Дирекції НАЕК «Енергоатом», а також відокремлених підрозділів компанії «Запорізька АЕС», «Рівненська АЕС», «Хмельницька АЕС», «Атомремонтсервіс». Спостерігачами виступали представники Міненерговугілля, інспекції Держатомрегулювання на майданчику ЮУАЕС, обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

  Відповідно до ПЛАНУ ТРЕНУВАННЯ, було активізовано кризовий центр НАЕК «Енергоатом» і кризові центри на всіх майданчиках АЕС, налагоджено постійну координацію дій з Головним управлінням МНС України та іншими учасниками аварійного реагування, а також надання регулярної інформації до Інформаційно-кризового центру Держатомрегулювання  України.

            На першому етапі ліквідації УМОВНОЇ аварії персонал ЮУАЕС виконував переведення енергоблоку № 1 в безпечний стан відповідно до інструкції з ліквідації аварії, на другому перейшов до виконання Настанов з управління важкими аваріями (НУВА). Було організовано заходи щодо радіаційного захисту та евакуації персоналу АЕС, надано рекомендації щодо захисту населення.

Для виконання поставлених у процесі тренування завдань задіювалися пересувні насосно-рукавні станції (НРС-110)  та мобільний дизель-генератор (МДГ) - свого часу це устаткування було придбане в рамках виконання постфукусімських заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки атомних енергоблоків. Залучалися спецтехніка 1ДПРЗ, пересувна радіологічна лабораторія ЮУАЕС, вертоліт радіаційної розвідки та пересувна лабораторія СВЧ* АТЦ НАЕК «Енергоатом».

Підсумки дводенного заходу підбивалися в режимі відеоконференції. Свою оцінку діям учасників тренування дали експерти та спостерігачі, присутні на южно-українському майданчику, а також задіяні в інших кризових центрах. Усі вони були одностайними - тренування пройшло на високому рівні, загальна оцінка - задовільно.

Заступник генерального директора з якості та управління ЮУАЕС Володимир Богатчук, який виступав у процесі тренування як керівник штабу КАРМ, зазначив: «Аварійний план тренування відпрацьовано повністю, персонал з поставленим завданням впорався - УМОВНУ аварію ліквідовано. Що стосується висловлених рекомендацій, то їх буде враховано в процесі подальшого вдосконалення системи аварійної готовності та реагування Южно-Української атомної станції».

Провідний контролер-провідний експерт з тренування на проммайданчику ЮУАЕС виконавчий директор з виробництва ДП «НАЕК «Енергоатом» Валерій Кравець особливо акцентував увагу на взаємодії персоналу станції, аварійних служб і керівників: «Ця взаємодія була необхідна для ліквідації аварії за повного знеструмлення блоку і полягала в оперативній доставці та  розгортанні мобільних насосно-рукавних станцій. На це пішло не більше півгодини. За цей час насосні станції були готові для подачі води в парогенератор. Так само оперативно було введено в роботу мобільний генератор - на відповідне підключення витрачено близько 40 хвилин. Таким чином персонал станції уклався в критерії, необхідні для збереження енергоблоку в безпечному стані. Як відомо, це не більше години. Тому під час тренування дійсно була показана готовність до дій у рамках запроектної аварії, а також переведенню та підтриманню реакторної установки в безпечному стані».

*СВЧ - спектрометр випромінювання людини.