Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Ремонтники ЮУАЕС підбивають підсумки ремонтної кампанії

14.04.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

Із закінченням планово-попереджувального ремонту (ППР) енергоблоку №3 на Южно-Українській АЕС  завершилася ремонтна кампанія 2014 року. Однією з її особливостей був перехід ППР третього блоку з 2014 року на 2015-й: стартувавши 8 грудня минулого року, він завершився 2 квітня поточного. При цьому заплановані роботи вдалося виконати на 3,6 доби раніше встановленого терміну. Заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з ремонту Анатолій Ілатовський вважає це черговою трудовою перемогою колективу: «Досягти скорочення наміченого графіка вдалося завдяки злагодженій роботі всіх цехів і служб, задіяних в  ремонтному та реконструктивному процесах».

Слід зазначити, що ремонтні терміни без втрати якості було скорочено на всіх блоках ЮУАЕС: ППР першого завершено на 2,4 доби раніше графіка, другого, - на  5,5 діб і третього, як вже було сказано, - на 3,6 доби. В цілому ремонтну кампанію 2014 року вдалося скоротити на 11 діб. Кожна година роботи блоку Южно-Української АЕС на номінальній потужності забезпечує виробіток 1 млн кВт-год., отже, зусиллями южно-українських атомників за рахунок скорочення ремонтної кампанії було додатково вироблено понад 250 млн кВт-год. електричної енергії.

Повертаючись до ППР блоку №3, А.Ілатовський зазначає, що в його перебігу було виконано унікальні роботи з ремонту двох 111-х кільцевих стиків парогенераторів. «Ніхто подібної роботи в таких обсягах на українських АЕС до нас не робив, - повідомляє заступник головного інженера з ремонту. - Довжина стику - більше 4 метрів, глибина - 72 мм. Ці стики на першому та третьому парогенераторах укругову повністю вирізані та заварені з супровідними підігріванням, термовідпуском і іншими необхідними процедурами».

У процесі  ремонту на третьому блоці реалізовано 8 реконструктивних робіт. Особливе місце серед них посідає реконструкція машини, призначеної для перевантаження ядерного палива. Позитивні результати цієї роботи вже підтверджено: завантаження активної зони, що складається на блоці №3 з тепловиділяючих збірок двох виробників (російської компанії «ТВЕЛ» і транснаціональної компанії «Westinghouse»), пройшло без істотних зауважень.  

Попереду в южно-українських ремонтників не менш відповідальний і напружений період. 10 травня стартує ремонтна кампанія на енергоблоці №2. У її перебігу буде продовжено системну цілеспрямовану роботу з підготовки другого «мільйонника» до надпроектної експлуатації. У числі найважливіших ремонтних і реконструктивних процесів Анатолій Ілатовський називає масштабні роботи на електротехнічному обладнанні, ремонт головного роз'єму реактора, заміну першої частини (один борт) конденсатора та ін. У процесі ремонту буде задіяно близько 2 тис. фахівців ВП ЮУАЕС, інших підрозділів компанії «Енергоатом», а також низки підрядних організацій.