Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Державній службі зайнятості – 24 роки

18.12.2014
Южноукраїнський міський центр зайнятості

21 грудня виповняється 24 роки Державній службі зайнятості, яка була створена рішенням українського уряду на підставі Закону України «Про зайнятість населення» у грудні 1990 року.

За цей час вона пройшла важливі етапи становлення на ринку праці: створено на страхових засадах систему соціального захисту населення від безробіття, систему соціального партнерства, розроблено та впроваджено сучасні інформаційні технології, створено матеріально-технічно базу для надання соціальних послуг населенню та роботодавцям відповідно до новітніх технологій.

Вже другий рік діяльність Державної служби зайнятості проходить під знаком реформування. Закон України «Про зайнятість населення», який набув чинності 1 січня минулого року, визначає нову якість соціальної політики держави, однією з яких є сприяння ефективній зайнятості: створення нових робочих місць, підтримку підприємницьких ініціатив, сприяння підвищенню професійного рівня населення, стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць для працевлаштування неконкурентоспроможних громадян, у тому числі молоді на перше робоче місце та людей з інвалідністю.

Приємно відзначити, що українці розуміють, що сьогодення – час бурхливих змін, тому необхідно швидко адаптуватися до сучасних вимог ринку праці, здобувати нові знання, розвиватися, не зупинятися на досягнутому і невтомно рухатися вперед. Новий закон про зайнятість покликаний допомогти людині йти в ногу з часом, отримавши другу освіту. Отже, будь-яка особа віком від 45 років, що має страховий стаж понад 15 років, має можливість отримати ваучер для проходження навчання за державні кошти для підвищення конкурентоздатності на ринку праці. Такою можливістю на сьогодні уже скористалися 24 мешканця нашого міста.

Сьогодні служба зайнятості активно підтримує розвиток малого бізнесу. Перш за все шляхом одноразової виплати допомоги по безробіттю громадянам, які вирішили зайнятись підприємництвом. Крім того, служба зайнятості організовує громадянам консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності. Сприяють цьому також курси з основ ведення бізнесу, які організовує служба зайнятості для підприємців - початківців. Так, з початку 2014 року одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності отримали 17 мешканців Южноукраїнська, які зараз працюють в різних галузях економіки міста. Це торгівля та громадське харчування, транспортні послуги, будівельні роботи, ремонт побутової техніки, юридичні послуги, комп’ютерні та Інтернет послуги, вирощування та реалізація сільськогосподарської продукції.

Одним із важливих напрямів роботи служби зайнятості є професійна орієнтація населення, головна мета якої – орієнтація на потреби ринку праці, формування усвідомленого підходу до вибору професії, мотивації до легальної зайнятості. Задля популяризація робітничих професій профорієнтаційну роботу ми проводимо не тільки з дорослим населенням, а й з учнівською молоддю.

Одним з найголовніших напрямів у роботі державної служби зайнятості є співпраця з роботодавцями. Не випадково для служби зайнятості роботодавець – це клієнт номер один. На сьогоднішній день переважна більшість підприємств, установ та організацій міста стали постійними клієнтами та соціальними партнерами служби зайнятості. Сьогодні для втілення в життя норм Закону України «Про зайнятість населення» ми реалізуємо завдання щодо стимулювання підвищення зайнятості населення шляхом створення нових робочих місць, в першу чергу для осіб, які недостатньо конкурентні на ринку праці, з наданням роботодавцю 100% компенсації витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Головне у співпраці з роботодавцями – формування та збереження трудового колективу кожного підприємства, організації чи установи.

Ще один важливий напрямок роботи служби зайнятості – це громадські та тимчасові роботи. Керівники комунальних підприємств міста докладають немало зусиль, щоб їх території були чистими та охайними. Проте, підтримувати бажаний порядок власними силами не завжди вдається через нестачу коштів та працівників. Вирішувати ці проблеми громаді допомагає служба зайнятості у напрямку організації та проведенні громадських робіт. Користь від цієї послуги очевидна як для місцевої ради, так і для безробітних, залучених до громадських робіт. Тимчасова зайнятість для безробітних є важливою і корисною, адже дозволяє відновити професійні навички, підвищити мотивацію до праці і є поштовхом для постійної зайнятості.

Сьогодні змінена філософія діяльності служби зайнятості – тепер вона, в першу чергу, направлена на стимулювання зайнятості та оперативний пошук роботи. Позитивні зміни очевидні, ми будемо продовжувати і надалі напрацьовувати досвід та здобутки.
Южноукраїнський міський центр зайнятості зустрічає день народження служби з вагомими результатами:
- з початку 2014 року послугами центру зайнятості скористалися 2510 громадян, з них 2085 осіб мали статус безробітного;
- працевлаштовано 830 осіб, з них 460 осіб мали статус безробітного;
- за сприяння служби зайнятості 17 безробітних започаткували власну справу, отримавши одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності;
- проходили професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації 197 безробітних, 97,4 % з яких були працевлаштовані після закінчення навчання;
- до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 190 безробітних;
- прийнято 18 рішень про надання роботодавцям компенсації витрат у розмірі єдиного внеску за працевлаштування безробітних на новостворені робочі місця;
- надано 6546 профорієнтаційних послуг зайнятим і незайнятим громадянам, учнівській та студентській молоді;
- зареєстровано 395 договорів між найманими особами та фізичними особами – підприємцями.

Южноукраїнський міський центр зайнятості і надалі продовжить активну роботу для досягненні своєї мети – бути корисним людям.