Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Другий южно-український: кваліфікацію обладнання виконано на 97%

10.11.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ЮУ АЕС

   1951 з 2013 позицій (97%) - з таким показником виконання кваліфікації обладнання* другого енергоблоку на сейсмічні впливи наближаються до кінця року южно-українські атомники. Кваліфікацію на «жорсткі» умови навколишнього середовища (756 позицій) проведено в повному обсязі.

Підтвердження можливості обладнання виконувати свої функції в критичних ситуаціях (інакше - кваліфікація обладнання) є однією з обов'язкових умов для отримання дозволу на експлуатацію атомного енергоблоку в надпроектний термін. Кваліфікації підлягають усі конструкції, системи та елементи, які в разі виникнення екстремальних умов, викликаних природними явищами чи техногенними подіями, будуть задіяні у переведенні блоку в безпечний стан і  утриманні його в такому стані необхідний час. Таку роботу було виконано на енергоблоці №1. Це стало одним з обґрунтувань для продовження терміну його експлуатації на 10 років.

Наразі наближається до завершення процес кваліфікації обладнання на блоці №2. Як і на першому «мільйоннику», він виконується за двома напрямками: кваліфікація на сейсмічні впливи та на «жорсткі» умови навколишнього середовища. Відповідно до затвердженої програми робіт з кваліфікації устаткування, перевірці на сейсмостійкість було піддане все обладнання, відповідальне за безпечну експлуатацію блоку в нормальних і екстремальних умовах; на «жорсткі» умови навколишнього середовища – те, що знаходиться в приміщеннях, де в критичних ситуаціях можливе виникнення підвищеного тиску, температури, паровмісту та ін.

Для проведення кваліфікації устаткування другого енергоблоку були залучені компанія "UNIX CZ s.r.o" (м.Прага, Чехія; сейсміка) та  Інженерно-технічний центр "КОРО" (м.Харків, Україна; «жорсткі» умови навколишнього середовища). Представники підрядних організацій виконали обходи обладнання, внесеного до переліку устаткування, що підлягає кваліфікації, ознайомилися з його технічними характеристиками, виконали необхідні розрахунки та випробування зразків на спеціальних стендах. Після цього все обстежене на «жорсткі» умови навколишнього середовища устаткування визнано таким, що здатне виконувати свої функції за найскладніших ситуацій, не потребуючи заміни чи модернізації. Стосовно конструкцій, систем і елементів, що кваліфікувалися на сейсмічні впливи, то для 356 позицій були видані рекомендації з додаткового закріплення, які повністю реалізовано в процесі планово-попереджувального ремонту (ППР) 2014 року.

На сьогодні кваліфікацію на сейсмостійкість пройшла 1951 позиція (97% від загальної кількості). Решта - 62 позиції - підлягають заміні в рамках реалізації реконструктивних робіт Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки в 2015 році. Таким чином, процес кваліфікації обладнання другого енергоблоку ЮУАЕС триває відповідно до встановленого графіка. Його повне завершення, заплановане на ППР 2015 року, свідчитиме про те, що одну з обов'язкових процедур для продовження експлуатації блоку №2 в надпроектний період, виконано.

*Кваліфікація обладнання - підтвердження того, що конструкція, система, елемент у межах всього терміну служби виконуватиме покладені на нього функції як за нормальної експлуатації, так і за проектних аварій з урахуванням характеристик середовища, в яких працює конструкція, система, елемент.