Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У місті-супутнику ЮУАЕС пройдуть командно-штабні навчання

07.10.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

15 та 16 жовтня в місті-супутнику Южно-Української АЕС пройдуть багатоступеневі командно-штабні навчання на тему «Дії органів управління та сил цивільного захисту Южноукраїнської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Миколаївської області з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, у тому числі під час виникнення радіаційної аварії в ВП «Южно-Українська АЕС».

Навчання пройдуть у три етапи. За тактичним задумом на 1-му органи місцевого самоврядування отримають повідомлення про загрозу виникнення надзвичайної ситуації (НС) внаслідок погіршення метеорологічної обстановки та проведуть позачергову нараду  комісії з техногенної безпеки та НС. На другому етапі буде перевірено роботу служб цивільного захисту, відпрацьовано алгоритм реагування на ситуацію, що склалася, прийнято відповідні рішення. На третьому - надійде повідомлення щодо виникнення УМОВНОЇ «комунальної аварії» на Южно-Українській АЕС, під час якої буде перевірено дії евакуаційних органів, сил і засобів цивільного захисту міста Южноукраїнськ з виконання завдань у разі виникнення радіаційної аварії.

Під час командно-штабних навчань буде відпрацьовано методи сповіщення та збору керівного складу органів управління та сил цивільного захисту; порядок і організацію роботи мобільних і оперативних груп органів управління цивільного захисту; порядок взаємодії між посадовцями, форми та методи роботи у разі загрози та виникнення НС техногенного та природного характеру; дії керівництва з захисту населення та території, а також ліквідації наслідків НС з практичним застосуванням наявних засобів зв'язку міста Южноукраїнська та ін.

У практичному відпрацюванні навичок з ліквідації наслідків УМОВНОЇ надзвичайної ситуації візьмуть участь особовий склад трьох пожежних частин, які входять до Южноукраїнського державного пожежно-рятувального загону (1ДПРЗ), міські служби, що відповідатимуть за сповіщення та зв'язок, охорону громадського порядку, медичне, матеріально-технічне та інженерне забезпечення, за надання гарячого харчування та предметів першої необхідності УМОВНО постраждалому населенню. У навчаннях будуть задіяні також міські комунально-технічні служби, служби з енерго- та транспортного забезпечення, з моніторингу стану навколишнього середовища.

Головне завдання заходу - відпрацювання прийомів і методів зі збору та аналізу інформації, взаємодії органів управління цивільного захисту з населенням на випадок виникнення НС, а також підвищення знань працівників.

Навчання пройдуть під загальним керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації в Миколаївській області.