Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Олександрівське водосховище знову спрацьовується

08.09.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ЮУ АЕС

2 вересня розпочалося чергове спрацювання Олександрівського водосховища. Напередодні витрата води в створі водпоста "Костянтинівка" (водпост метеостанції ВП ЮУАЕС, розташований на 1 км вище за течією від Олександрівського водосховища) склала 12,7 кубометра на секунду. На восьму ранку 4 вересня вона зменшилася до 7 кубічних метрів.  Саме такий об'єм води сьогодні щосекунди надходить у водоймище.

Згідно зі встановленими нормами, регламентований санітарний попуск через гідротехнічні споруди Олександрівської ГЕС має бути не меншим від 17 кубометрів.  Оскільки кількість води, що надходить і проходить через водоймище транзитом,  у два рази менша, до неї додається певний об'єм, раніше закумульований у Олександрівському водосховищі. Так, упродовж двох діб - 2 та 3 вересня - з нього спрацьовано 2,03 млн кубометрів води.

За останні два з половиною місяці - період, коли на півдні України зберігається суха та жарка погода - це вже друге спрацювання водоймища, що є гідроенергетичним об'єктом Южно-Українського енергокомплексу. З 5 по 17 серпня з Олександрівського водосховища було спрацьовано 4,5 млн кубометрів води. Згодом відбулося його поповнення за рахунок спрацювання Ладижинського водосховища*, що нині дозволяє вкотре забезпечувати регламентовану санітарну витрату річки нижче греблі Олександрівської ГЕС в об'ємі 17 кубометрів на секунду.

 *Ініціатором створення схеми взаємодії та управління всіма розташованими на річці штучними водоймищами був Южно-Український енергетичний комплекс. "Правила експлуатації каскаду водосховищ басейну р.Південний Буг"  розроблені та введені у дію в 2010 році.