Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Амброзія – «зелена пожежа»

10.07.2014
Управління освіти Южноукраїнської міської ради

Невипадково амброзію називають «зеленою пожежею»: вона, маючи потужну кореневу систему і добре розвинену вегетативну масу, пригнічує і витісняє всі поруч зростаючі рослини. Амброзія дуже агресивна, сильно висушує і збіднює ґрунт. Так, за середньої густоти стояння забирає з 1 гектара до 2000 тонн води, що відповідає 200 мм опадів, виносить з ґрунту стільки поживних речовин, скільки міститься в 7-8 центнерах мінеральних добрив. Для утворення 1 тонни сухої речовини рослини амброзії поглинають з ґрунту 15 кг азоту, 1,5 кг фосфору і 950 тонн води. Внаслідок цього боротьба з амброзією вкрай ускладнена.

Рослини амброзії продукують хлорогенову кислоту, ефірні масла, якої пригнічують ріст інших рослин, тому осередки амброзії швидко збільшуються і, якщо їх не знищувати, за 3-4 роки від культурних рослин не залишиться і сліду.

Пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, з'являється сльозотеча і нежить, розвивається астма. У пилку амброзії містяться особливі білки, які під час попадання пилкового зерна на слизову оболонку надходять в кров людини. Алергени містяться також в насінні та листі амброзії і можуть викликати у людей дерматити.

З огляду на викладене, з метою усунення негативного впливу амброзії полинолистої на стан здоров’я людей щомісяця, починаючи з травня, проводиться очищення земельних ділянок закладів освіти та прилеглих територій від небезпечних  бур’янів.

Крім цього, з дітьми та працівниками освітніх закладів проведено бесіди щодо шкідливого впливу амброзії на здоров’я людини та її негативний вплив на врожайність сільськогосподарських культур.

Різноманітні заходи на дану тематику проводять в дошкільних начальних закладах міста. Зокрема, діти дитячого садочку № 6 переглянули слайдову презентацію, під час якої мали змогу розглянути рослину, познайомитися з її різновидностями. Проведений цикл дидактичних ігор типу: «Впізнай за описом», «Допоможемо ляльці Оксанці вилікуватися»,  «Обізнаний, означає захищений». В кожній групі в інформаційних куточках розміщені світлини амброзії та рекомендації медпрацівників щодо захисту від негативного впливу рослини на організм дитини.

А протягом останнього тижня працівники закладів освіти приклали зусиль щодо знищення даної рослини. Отже тепер жодного паростка амброзії на територіях закладів освіти не знайти.