Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Увага, карантинний бур’ян!

25.06.2014
Управління житлово-комунального господарства та будівництва Южноукраїнської міської ради

З настанням літнього періоду розпочала свою вегетацію найнебезпечніший з карантинних бур’янів – амброзія полинолиста, особливо небезпечним якої є пилок, що викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

Амброзія полинолиста – це однорічна рослина родини складноцвітних. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50–3000 насінин, добре розвинуті можуть давати до 40 тис., а окремі екземпляри – до 100 тис. Свіжі насінини не проростають, вони знаходяться в стані біологічного спокою близько 4-6 місяців, а недозріле насіння здатне дозрівати і в подальшому проростати. Тривалість вторинного спокою насіння амброзії складає від 5 до 40 років і більше.

Амброзія полинолиста має розтягнутий період сходів. За сприятливих умов сходи її можуть з’являтися впродовж всього вегетаційного періоду. Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані водними потоками (насіння добре тримається в воді, оскільки має повітряний мішок, а поверхня гідрофобна і здатна не розмокати до 2 год.), вітром, птахами, для яких насіння амброзії є кормом, на колесах транспортних засобів, на взутті людей.

Амброзія полинолиста – вологолюбна рослина, але здатна пристосовуватись і до посушливих періодів. Рослина здатна рости на більшості типів ґрунтів. В населених пунктах найбільш розповсюджена амброзія на землях з порушеним природним трав’янистим покровом, домінування якої визначається ступенем порушення рослинного покрову.

Отже, за оптимальних умов амброзія дає спалах розвитку і стає домінуючим видом бур’яну; за несприятливих умов вона зустрічається рідше, насіння продукує менше, але все ж зберігається як вид. В зоні широкого розповсюдження зустрічається в різних рослинних угрупованнях.

На території міста Южноукраїнська комунальними підприємствами щорічно проводиться комплексна боротьба, яка передбачає на прибудинкових територіях видалення вручну, на територіях загального користування  здійснюється локалізація вогнищ бур’яну вручну під час проведення акцій, суботників та механічне скошування рослин амброзії полинолистої, яке застосовують після початку її цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине.

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої  для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності на прилеглих до них територіях. Порушення вимог відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії полинолистої спричиняє за собою накладення штрафів згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бур’ян!