Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южно-Українську АЕС відвідав губернатор Миколаївської області

25.06.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

20 червня Южно-Українську АЕС з робочим візитом відвідав губернатор Миколаївської області Микола Романчук, призначений на цю посаду в березні 2014 року.

Знайомство з головним енергогенеруючим підприємством Миколаївщини новий керівник області розпочав з машинної зали та блочних щитів управління енергоблоками №1 і №2.

Зустрівшись з гостем, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко розповів, чим живе колектив станції сьогодні, яких показників вдалося досягти під час продовження терміну експлуатації першого енергоблоку та які заходи у даний момент реалізуються на другому, що готується до продовження ресурсу. Необхідно зазначити, що перший южно-український після продовження терміну експлуатації відповідає всім національним і міжнародним нормативам з безпеки, а проведені заходи за оцінкою його стану дозволяють говорити про те, що ресурс і безпека блоку значно вищі за необхідний рівень.

Головною темою розмови під час робочого візиту губернатора стала добудова третього гідроагрегату Ташлицької гідроакумулюючої електростанції та реалізація соціальної програми будівництва ТГАЕС, згідно з якою на вирішення проблем Миколаївського регіону спрямовується до 10% від загальної суми коштів, що виділяються на спорудження цього об'єкту.

Відповідаючи на запитання відомчих ЗМІ, Микола Павлович виразив надію на те, що заходи, спрямовані на рішення соціальних і екологічних проблем районів, прилеглих до зони будівництва ТГАЕС, будуть реалізовані в повному обсязі. Він також зазначив, що продовження терміну експлуатації ядерних енергоблоків дасть можливість багатотисячному колективу АЕС продовжувати безпечно виробляти електроенергію на благо держави та Миколаївщини, зокрема. Губернатор назвав Южно-Українську атомну електростанцію «високоефективним підприємством, яке сьогодні істотно поповнює бюджет регіону». Тим самим здійснюючи вагомий внесок у його розвиток.

На зустрічі піднімалося також питання надання допомоги українській армії. Нагадаємо, що колектив ВП ЮУАЕС з березня 2014 року здійснює централізований збір коштів для допомоги збройним силам України. У добродійній акції за весь час її проведення взяли участь вже близько 4000 атомників, зібрано більше 914 тис. грн. Було придбано та передано військовим підрозділам 600 чохлів з розвантаженням для бронежилетів, 40 бронежилетів 4-го класу захисту, 4 тепловізори, 9 біноклів, 152 акумуляторні батареї та запасні частини для військової автотехніки, а також 338 пар берців.

Серед актуальних тем, які стоять сьогодні на порядку денному колективу Южно-Української АЕС, озвучених під час розмови, було й будівництво житлового будинку №6. На даний момент будівельниками виконується цегляна кладка 8-9 поверхів першої та другої блок-секцій, а також розпочато упорядкування внутрішніх інженерних мереж. Якщо взяті будівельниками зобов'язання виконуватимуться в заданому темпі, то є впевненість в тому, що до кінця року 72 сім'ї атомників зможуть отримати ключі від нових квартир.

Всього ж дев'ять основних об'єктів внесено цього року в виробничу програму управління капітального будівництва Южно-Українського енергокомплексу. Серед них - вдосконалення системи технічного водопостачання атомної станції. Про це також йшла мова під час зустрічі генерального директора підприємства з губернатором області. Основне завдання цього проекту - підвищити охолоджуючу здатність Ташлицького водосховища. Це дозволить значно збільшити ефективність роботи енергоблоків і їх безпечну експлуатацію.

Під час бесіди були обговорені питання щодо відключення від енергомережі атомних енергоблоків і зниження долі АЕС у структурі Енергоринку через диспетчерські обмеження, а також можливість участі Южно-Української АЕС в оздоровленні дітей східного регіону України.