Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Випускники СНУЯЕтаП поповнять ряди южно-українських атомників

24.06.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

21 випускник Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості (СНУЯЕтаП) прийшов на Южно-Українську АЕС. Незабаром вони стануть повноправними членами колективу атомників. Усі вони вчилися за 3-х стороннім договором підготовки молодих фахівців між підприємством, студентом і вищим навчальним закладом. За підсумками навчання, з двох десятків чоловік 7 - отримали диплом з відзнакою. Це своєрідний рекорд нинішнього випуску. Кожен з них знає, що успішне навчання є необхідною умовою для працевлаштування на підприємство.

Ще будучи студентами, «контрактники» проходили переддипломну практику в виробничих цехах ЮУАЕС, мали закріплених наставників. За результатами практики керівники на місцях готували звіти, які також мають чималу вагу під час працевлаштування.

Щороку для більш ніж чотирьох десятків молодих фахівців - випускників вишів - ЮУАЕС стає першим робочим місцем. Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості, а з нинішнього року й НТУУ «Київський політехнічний інститут», Одеський національний політехнічний університет, Вінницький національний політехнічний університет і Національний університет «Львівська політехніка» готують кадри для атомної енергетики за тристоронніми договорами. Студенти цих вітчизняних профільних вищих навчальних закладів упродовж всього навчання знаходяться у полі зору кадрової служби атомної станції. Результати тестування та рейтинг їх успішності до моменту працевлаштування дозволяють скласти думку щодо них як можливих працівників підприємства.

- Усього цього року за направленням до нас прийде працевлаштовуватись 35 осіб, - коментує ситуацію начальник управління кадрів Южно-Української АЕС Олександр Клаус. - 34 з Севастопольського університету, один - з Вінницького. Хлопці з хорошими знаннями. Трохи пізніше до них приєднаються 13 бакалаврів. Вони теж виявили бажання працювати на нашому підприємстві. Для них і для фахівців робочі місця зарезервовано в реакторних цехах, енергоремонтному підрозділі, цехах радіаційної та ядерної безпеки, цеху теплової автоматики та вимірів, електро- та хімцеху. 8 осіб, які захистили ступінь бакалавра в СНУЯЕтаП, вирішили продовжити навчання в інших вишах України. З ними буде укладено окремий тристоронній договір з гарантією працевлаштування після успішного закінчення. Ті випускники, які мають направлення на роботу, отримають статус молодого фахівця.

Випускники позитивно оцінюють практику навчання за тристороннім договором. За їх словами, він дисциплінує: «Це додаткова відповідальність, тому що ти знаєш: вчитися треба на певний бал і постійно підвищувати свій рівень знань, - ділиться враженнями випускник СНУЯЕтаП Микита Чайка, який закінчив виш з червоним дипломом. - При цьому навчання за 3-х стороннім договором дає впевненість у завтрашньому дні та гарантоване працевлаштування. Коли я вступав до Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості на факультет «Автоматизоване управління технологічними процесами», це було основною мотивацією. Звичайно ж, під час навчання були деякі труднощі, проте, як мовиться: важко в навчанні, легко у бою».

На сьогодні в ЮУАЕС укладено договори з 88 студентами 1-5 курсів вищих навчальних закладів. Це означає, що за умови високої успішності, на підприємстві їм буде запропоновано посади, що відповідають їх профільній спеціальності.

Виходячи з певних вимог до майбутніх працівників, Южно-Українська АЕС комплектує кадри кращими випускниками, підтримуючи таким чином, високий рівень кваліфікації персоналу.