Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС відбулася нарада з вивчення досвіду реконструкції систем радіаційного контролю

23.05.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС

 

21-22 травня у відокремленому підрозділі "Южно-Українська АЕС" пройшла нарада з вивчення досвіду реконструкції автоматизованої системи радіаційного контролю (АСРК) АЕС і автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) в зоні спостереження атомної станції. Зустріч було організовано за ініціативи дирекції НАЕК "Енергоатом". У ній взяли участь близько 40 фахівців - спеціалісти з радіаційного контролю всіх діючих АЕС України, представники Держатомрегулювання, вітчизняних і зарубіжних (Австрія, Франція, Естонія, Росія) фірм-виробників, а також постачальників обладнання та послуг у згаданій царині. В такому розширеному форматі нарада за цією темою проводилася вперше.

Відкриваючи зустріч, заступник директора департаменту модернізації НАЕК "Енергоатом" Сергій Мар'їн зазначив: "Южно-Українська АЕС минулого року продовжила термін експлуатації першого енергоблоку. Такому результату передувала дуже велика підготовча робота. Це перший  блок-мільйонник, де в повному обсязі реалізовано увесь необхідний перелік модернізаційних і реконструктивних робіт, у тому числі повністю реконструйовано АСРК і АСКРО. Тож у южно-українських фахівців накопичений багатий досвід у цій царині і їм є чим поділитися з колегами. Тому сьогоднішню нараду ми організували саме на цьому  майданчику".

У процесі дводенної роботи учасники зустрічі ознайомилися з новим обладнанням для радіаційного контролю, заміну та реконструкцію якого було виконано в рамках підготовки до продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 ЮУАЕС, обговорили поточний стан і перспективи  реалізації графіків Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки АЕС і Програми реконструкції систем радіаційного контролю на майданчиках діючих українських атомних станцій. На нараді були також представлені нові розробки та вже реалізовані проекти в царині радіаційного приладобудування та впровадження систем радіаційного контролю. Особливу увагу було приділено проблемним питанням, що виникають у процесі реконструкції АСРК і АСКРО. Усі вони разом з побажаннями та рекомендаціями фахівців-атомників, а також представників постачальників занесені до протоколу наради, який за словами Сергія Мар’їна, має стати настановою до подальших дій з удосконалення систем радіаційного контролю на атомних станціях України.

На думку учасників наради, зустріч виявилася дуже корисною і плідною. Надалі практику таких обговорень і обміну досвідом вирішено продовжити, зробивши їх щорічними.