Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щаслива дитина - щаслива родина

13.05.2014
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім?ї, дітей та молоді

Травень – місяць,  багатий на свята, найпишніша та найпрекрасніша пора весни і тому саме в цьому місяці відзначають  прості, але такі значимі дати для кожного з нас, кожної людини, яка живе та ходить по землі. Це свята – День матері, що відзначається 11 травня та 15 травня - Міжнародний день сім’ї.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, де вони навчаються любити і бути потрібними, де вони отримують свій перший життєвий досвід, пізнають цінності та духовність, де можуть задовольнити щоденні потреби. На жаль, виникають ситуації, коли діти не мають можливості виховуватись в біологічних сім’ях, тоді більшість з них влаштовують в інтернаті заклади. Дитина в інтернатних закладах отримує комплекс освітніх, медичних і соціальних послуг, але спостерігаються значні відхилення у процесі її розвитку, які проявляються у відсутності навичок самостійного життя, невміння самостійно будувати стосунки в сім’ї та колективі. Лише сім’я була і залишається для дитини природним, необхідним і всеохоплюючим середовищем. Тільки материнське ласкаве серце та турботливі батьківські руки здатні відігріти закам’янілі від болю втрат дитячі серця.

 В Україні дедалі популярнішими стають сімейні форми виховання, їх існує чотири: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Останнім часом українці все більше виявляють бажання допомогти покинутим дітям, збагатити, а інколи і врятувати свою сім’ю, створюючи прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу.

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно взяла із закладів  для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1-го до 4-х дітей на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менше 5 дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 Особливість прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу порівняно з іншими формами влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування полягає в тому, що сім’ям, які беруть на виховання дітей надається матеріальна та соціальна законодавчо гарантована підтримка на всіх етапах їхнього функціонування.

У місті Южноукраїнську функціонують два дитячих будинки сімейного типу та дві прийомні сім’ї, в яких виховується 10 дітей.

Сьогодні в Україні понад 98 тисяч дітей, які залишилися без батьківської опіки. З них 75 тисяч виховуються у сімейних формах виховання (опіка, піклування, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, більше 28 тисяч підлягають усиновленню…Щороку в Україні з'являється близько 8 тис. нових дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Основні причини: складні матеріальні обставини батьків, вживання алкоголю та наркотиків, жорстоке ставлення до дітей.

Люблячі матері та відповідальні татусі! Якщо Ви бажаєте прийняти у свою сім’ю дитину,  звертайтеся до Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: б-р. Цвіточний  9, ІІ поверх, або за телефоном 2-56-24. Фахівці Центру нададуть вам всю необхідну інформацію, психологічну допомогу, проведуть юридичну роз’яснювальну роботу та допоможуть зібрати  всі документи, необхідні для процесу створення прийомної сім’ї  або дитячого будинку сімейного типу.