Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Фахівці «Служби організації інфекційного контролю» відвідали СМСЧ № 2

26.03.2014
СМСЧ № 2

 21 березня фахівці «Служби організації інфекційного контролю» відвідали СМСЧ № 2 з метою аудиту хірургічного відділення та операційного блоку. Асоціацію «СОІК» представили: Мальованая С. – спеціаліст асоціації «СОІК», Ракіна Н.О. – начальник відділу продаж.

Представники асоціації провели семінар про проблеми внутрішньо лікарняної інфекції в лікарнях для молодшого медичного персоналу, що на сьогоднішній день є досить актуальною проблемою.

Щороку ми змушені повертатися до проблеми внутрішньо лікарняної інфекції, оскільки вона стає ближчою до кожного – і до пацієнта і до медичного працівника, і до відвідувача закладу охорони здоров’я. на жаль, ми спостерігаємо збільшення кількості випадків. Навіть не зважаючи на різноманітні програми по профілактиці внутрішньо лікарняних захворювань, відсоток хворих не зменшується. Лікарі зараз нерідко стикаються ситуаціями, коли незначні травми призводять до затяжного лікування в результаті зараження ран стійкими до ліків мікробами.

Все частіше по всьому світу спостерігаються такі випадки і не завжди закінчуються перемогою пацієнта у боротьбі з інфекцією. В країнах Європейського Союзу від внутрішньо лікарняних інфекцій щорічно помирають близько 25 тис. пацієнтів. Пройшло вже більше десяти років після опублікування Глобальної стратегії ВООЗ зі стримування розвитку стійкості до антимікробних препаратів. Однак, і це не стало на заваді і не вплинуло на показники ризиків  та небезпек, з якими доводиться жити лікувальним установам.

Високий рівень такої захворюваності пов'язаний з ростом стійкості збудників внутрішньо лікарняних інфекцій до дії протимікробних препаратів (антибіотиків, антисептиків, дезінфектантів). Рівень цього виду захворюваності у розвинених країнах світу сягає 44 %. За визначенням ВООЗ, кожний десятий пацієнт інфікується збудниками внутрішньо лікарняних інфекцій (ВЛІ).

В Україні за останні роки, фахівці в галуззі охорони здоров’я не можуть змалювати повноцінної картини, яка б висвітлила данні кількості випадків захворювання. Офіційна реєстрація подає лише 4 тис. випадків ВЛІ щороку. Однак, це далеко не те число, що відповідало б реальності. Реєструються лише декілька тисяч випадків внутрішньо лікарняних інфекцій на рік (із них 45 %- післяопераційні ускладнення, 43% - гнійно-септичні інфекції новонароджених і породіль, 6% - інфекції сечовивідних шляхів, 6% - інші інфекції). Отже, очевидним є те, що проблема існує і потрібно шукати шляхи її вирішення.

Адміністрація щиро подякувала фахівцям Асоціації «СОІК» за співпрацю, за надані практичні матеріали. ДЗ «СМСЧ № 2» чекає на наступний візит фахівців «СОІК», щоб останні в черговий раз переконались в професіоналізмі медичного персоналу медсанчастини, в дотриманні санітарно-гігієнічних норм. І тоді цілком справедливо можна отримувати статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта».