Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Завершено цикл профорієнтаційних занять для старшокласників

25.03.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 Управління кадрів і відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП "Южно-Українська АЕС" завершили цикл профорієнтаційних занять для старшокласників. Їх відвідали 960 молодих людей - практично всі учні 11 класів 30-кілометрової зони атомної станції - майбутні випускники середніх шкіл Арбузинського,  Братського, Вознесенського, Доманівського, Первомайського районів, міст Южноукраїнськ і Вознесенськ.

Таку масштабну та планомірну діяльність з професійної орієнтації старшокласників населених пунктів зони спостереження АЕС цього року було організовано вперше. У її рамках проведено 25 занять для 59 випускних класів. Юнаки та дівчата дізналися, як врахувати особистісні якості, аби не помилитися у виборі життєвого шляху, про професії, затребувані у ВП ЮУАЕС, і багато іншої цікавої та корисної інформації. 

Атомна енергетика - одна з ключових галузей України. Безпечну роботу АЕС забезпечують представники багатьох технічних спеціальностей. Обираючи професію атомника, молоді люди можуть розраховувати на гідну оплату своєї праці та серйозні соціальні гарантії в майбутньому. При цьому рівень їх знань і кваліфікація мають бути дуже високими, оскільки їм належить обслуговувати складне обладнання. На  профорієнтаційних заняттях старшокласники ознайомилися зі списком спеціальностей, затребуваних в атомній галузі, переліками вищих навчальних закладів, де можна здобути професійну освіту, а також підприємств галузі, куди можна влаштуватися на роботу після успішного закінчення вишу. Окремо йшла мова про тристоронні договори цільової підготовки молодих фахівців для Южно-Української АЕС. Укладання такої угоди та подальше дотримання її умов забезпечує молодим людям гарантоване працевлаштування у ВП ЮУАЕС. За останні 10 років на підприємство прийнято більше 300 молодих фахівців, що отримали професію у рамках тристороннього договору цільової підготовки "АЕС-студент-ВНЗ".

Дізналися молоді люди під час візиту на Южно-Український енергокомплекс і про унікальність підприємства, яке вони відвідали. Від інших вітчизняних АЕС воно відрізняється тим, що до його складу входить каскад ГЕС-ГАЕС. Отже, разом з представниками традиційних "атомних" спеціальностей тут працюють і спеціалісти-гідроенергетики.

Учасники профорієнтаційних занять ознайомилися з роботою усіх трьох складових ВП ЮУАЕС: екскурсії включали огляд Олександрівськой ГЕС і Ташлицької ГАЕС, а також відвідування повномасштабного тренажера Южно-Української АЕС. У інформаційно-культурному центрі атомної станції за допомогою спеціальних макетів фахівці відділу роботи з громадськістю та засобами масової інформації продемонстрували майбутнім абітурієнтам принципи роботи основного обладнання підприємства. 

Підготовка висококваліфікованого персоналу для атомних станцій є на сьогодні одним з пріоритетних завдань галузі. У компанії "Енергоатом" цьому питанню приділяється серйозна увага. Великий колектив атомників повною мірою усвідомлює відповідальність за передачу накопичених знань і набутих навичок з надійної та безпечної експлуатації АЕС молодому поколінню. Роботі з молоддю присвячено один з розділів колективного договору НАЕК "Енергоатом".