Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

16.01.2014
Управління освіти Южноукраїнської міської ради

 Могучий дух, котрим він наповнив  нашу літературу,  не перестає віяти й досі …

(І.Франко)

Тарас Григорович Шевченко – особлива постать у житті нашого суспільства, чи не єдиний об’єднуючий чинник української нації. Його життя і творчість відіграють важливу роль у духовному становленні  української молоді.  Більшість учнів дізнається про постать Кобзаря у школі під час вивчення  навчальних дисциплін. Однак на виконання  Указу Президента України від 11 квітня 2012 року № 257/2012  «Про додаткові заходи з підготовки  та відзначення  200- річчя від дня  народження Тараса Шевченка», розпорядження  Кабінету Міністрів України  від 2 березня 2011 р № 167-р у навчальних закладах міста  заплановано ряд заходів  на відзначення цієї події протягом 2014 року. Так з метою популяризації творчої спадщини Т.Шевченка ,  утвердження його духовних заповідей  як важливого чинника  консолідації  суспільства у   листопаді   2013  р.  для  33 учнів учителями гімназії Вікторією Ягніченко та Світланою Кажан  організовано відвідування Шевченківського національного заповідника у м. Каневі. По дорозі до Канева учні відвідали села, у яких народився  майбутній геній, і провів своє дитинство – Моринці – Кирилівку – Будище.    

Екскурсія пройшла цікаво для дітей.  Екскурсовод залучав дітей до бесіди,  посилався на їх знання  про Шевченка, розповідаючи про Чернечу гору , про людей, доля яких тісно пов'язана з цим священним місцем. Діти,- а для них ця поїздка стала небуденною, - поклали до місця поховання Кобзаря квіти. Адже це не просто пам’ятник, а особливе місце для кожного свідомого українця.

Також з метою вшанування творчої спадщини великого Кобзаря, формування умінь і навичок літературної  та дослідницької діяльності учнівської молоді, підтримки талановитої молоді  та творчої праці педагогів  у листопаді 2013 року проведено міський етап Всеукраїнського  літературного конкурсу «Розкрилля душі». Учні:  Заріцька Анжеліка (гімназія №1), Новгородська Катерина, Донченко Вікторія (ЮЗШ № 2), Бричка Аліна (ЮЗШ № 4), Сіроченко Марія (ЮЗШ № 3), Шевченко Анастасія (ЮЗШ № 1 ім. Захисників Вітчизни) – вибороли призові місця. Їх роботи направлені для участі у ІІІ (обласному) етапі конкурсу.  

У Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості , присвяченого Шевченківським дням , який проводився у грудні 2013р. у ІІ (міському) етапі взяли участь 10 учнів. Конкурс проводився у двох номінаціях: «Література»  та «Історія України і державотворення». За рішенням журі конкурсу, роботи двох переможців направлені для участі у ІІІ етапі Конкурсу.

Неабиякий інтерес проявили учні 5-11 класів до мовно- літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який  проводиться 4 рік поспіль у грудні.  У ІІ (міському) турі взяли участь 96 вихованців ЗНЗ. А в ІІІ (обласному) турі  учениця 2(6)класу гімназії  Костюченко Анастасія  посіла ІІ місце, учениця  11 класу ЮЗШ № 1 ім. Захисників Вітчизни  Бучкова Маргарита - ІІІ місце.

З 01 вересня 2013р.  при  Миколаїському регіональному відділенні Асоціації міст України  стартував регіональний конкурс  дитячого малюнка «Тарас Шевченко – видатний український поет, художник,  політичний діяч». У конкурсі взяли участь 25 учнів різного віку,які продемонстрували  власні творчі  здібності.  За рішенням журі сім робіт направлено для участі у обласному етапі Конкурсу. 

У навчальних закладах  міста для учнів 5-8 класів організовано перегляд  художніх фільмів про Тараса Григоровича Шевченка: «Тарас Шевченко»,  «Сон», «Мій Шевченко»  та бесіди на уроках літератури  «Що ми знаємо про Шевченка».  Для учнів 9-х класів у гімназії № 1 проведено круглий стіл «Шевченко і сучасність».

Книжкові виставки у шкільних бібліотеках представляють багатогранну творчість Кобзаря та  наукові праці літературознавців, які її досліджували.

Учнями ЮЗШ № 4 оформляється змінний стенд про Великого Генія.

З метою піднесення авторитету національної культури;  органічної    інтеграції української  культури   до загальносвітового культурологічного процесу для вчителів української мови та літератури  проведено шевченківські читання   у формі  "круглого столу".   Були заслухані доповіді учасників стосовно актуальності шевченківських творів у наш час, значення митця для української культури та літератури, розглянуто питання розкриття проблеми людських цінностей та багато іншого.

Отже, кожен педагог, який планує для свої вихованців  заходи, намагається створити особливу піднесену  святкову атмосферу,   яка б запам’яталася  їм надовго. Адже виховання пошани до пам'яті Тараса Шевченка – видатного українського поета, письменника, художника, громадського і політичного  діяча світового рівня, є основою виховання гідності, самоповаги, духовності та патріотизму українського народу.