Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Модернізований повномасштабний тренажер на Южно-Українській АЕС успішно відпрацював перший навчальний цикл

15.01.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 В учбово-тренувальному центрі ЮУАЕС завершено черговий плановий навчальний цикл для оперативного персоналу. Його особливістю стало те, що практичні заняття 85 оперативників третього енергоблоку проходили на модернізованому повномасштабному тренажері (ПМТ)*. В процесі реконструкції, яка завершилася у вересні минулого року, на ньому було виконано модернізацію моделюючої системи і замінено головний моделюючий комп'ютер. Це дало можливість розширити спектр модельованих режимів, у тому числі включити до складу ПМТ модуль важких аварій, що дозволяє імітувати процеси, які відбуваються під час важкого ушкодження активної зони реактора. На сьогодні ПМТ третього блоку за спектром можливостей - найдосконаліший в Україні.

З 13 до 24 січня ПМТ-3 проходить гарантійне обслуговування. Ця планова процедура передбачена проектом модернізації. Її виконують представники підрядних організацій, які брали участь у реалізації проекту: "GSE Power Systems Ins" (США), "ІТ-Славутич" (Україна), МІФІ (Росія), GET (Росія).

Під час візиту обговорюються також плани щодо майбутньої реконструкції повномасштабного тренажера першої черги АЕС, на якому початкову підготовку та планові заняття з підтримки кваліфікації проходить оперативний персонал першого та другого енергоблоків.

 

* Повномасштабні тренажери (ПМТ) 1-ї та 2-ї черг АЕС є аналогами блочних щитів управління (БЩУ) енергоблоків. Тут проходить навчання увесь оперативний склад БЩУ трьох блоків. На ПМТ проводяться навчально-тренувальні заняття, протиаварійні, індивідуальні, а також позапланові тренування оперативного персоналу.