Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Життєві проблеми інваліда, у багато разів складніші, ніж у більшості звичайних людей

09.12.2013
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

 «Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є»

Теодор Рузвельт

          Життєві проблеми інваліда, у багато разів складніші, ніж у більшості звичайних людей. Побачити їх на вулиці можна нечасто. Тихо «сидять» у своїх будинках, щоб не турбувати своїми проблемами оточуючих. На вулиці в основному ті, кому допомагають родичі. Таким людям у сто крат складніше: кожен вихід на люди - подвиг, що вимагає не стільки моральних, скільки серйозних фізичних сил. 

Багато хто може задати питання: «Що ж робиться в нашому місті для інвалідів?».

Для  того, щоб трохи полегшити проживання таких  людей та частково вирішити їх проблеми в місті була прийнята міська комплексна Програма «Турбота», заходи якої направлені на соціальну підтримку осіб з обмеженими фізичними можливостями. Так в 2013 році скористалися можливістю та отримали матеріальну допомогу на лікування 96 інвалідів нашого міста на суму 29,5 тис.грн., 182 особам з обмеженими фізичними можливостями надано пільгові перукарські послуги, 92 інваліди забезпечені продовольчими наборами на загальну суму 4,6 тис. грн., 22 інваліди отримали гарячі обіди. Матеріальну допомогу з міського бюджету у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги без врахування доходів та норми загальної площі отримує 103 сім’ї,  в яких  зареєстровані інваліди І  групи та діти-інваліди, 26 інвалідів по зору           І та ІІ групи отримують 50% пільгу з оплати за комунальні послуги. Щомісяця інвалідам І групи, що потребують проведення процедури гемодіаліз, надається матеріальна допомога на ліки в розмірі 200,0 грн. З 2013 року на виконання програми «Турбота» здійснюється пільгове забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів дітей-інвалідів, інвалідів І та ІІ групи із психічними захворюваннями та захворюванням на бронхіальну астму при амбулаторному лікуванні.

Не менш важливим чинником для людей з особливими потребами є можливість спілкування, отримання інформації, бажання розвивати свої здібності, ділитися досягненнями та перемогами з іншими. З цією метою за підтримкою міської влади організовуються «святкові вогники» до Дня людини похилого віку та Дня інвалідів, забезпечується участь інвалідів у щорічних обласних фестивалях творчості та спартакіаді, надається приміщення для проведення занять з вишивання та в’язання,  здійснюється щорічна безоплатна передплати газети «Контакт» інвалідам І групи. У відділенні соціально-медичних послуг  комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська» інваліди можуть не тільки отримати реабілітаційні послуги, повноцінне харчування, а що не менш важливо, – поспілкуватися, разом поспівати, організувати танцювальний вечір та прийняти участь в різних конкурсах.   

Люди, які волею долі виявилися прикутими до інвалідних колясок, так само,  як і здорові, відвідують лікарні, державні установи, ринки, магазини та інше. Але тільки, все це стає для них серйозною проблемою. Для часткового вирішення цієї проблеми в нашому невеликому місті  було переобладнано автомобіль «Соболь», який знаходиться на балансі виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, та придбаний автономний мобільний сходовий підйомник. З початку 2013 року даною послугою скористалися 8 осіб та отримали 186 послуг.  Ви  запитаєте: ну, і що, далі, спустили а як пересуватися по місту, як відвідати магазин, щоб купити продукти, відвідати той, чи інший заклад. Для цього владою щорічно проводитись ряд заходів, які знаходяться на контролі міського голови. Так за рахунок надходження субвенції з державного бюджету у сумі 45,0 тис. грн. виконані роботи з влаштування 16 з’їздів для інвалідних візків по проспекту Леніна,  що дає  змогу людям з обмеженими фізичними можливостями безперешкодно пересуватися по центральній вулиці міста. Також, планується виконати роботи з влаштування світлофорного об’єкту  з звуковим пристроєм для людей з вадами зору на перехресті проспекту Леніна та вулиці Енергобудівників на суму 371,3 тис. грн.

Найбільш незахищеною категорією серед людей з особливими потребами є діти-інваліди. З метою їх всебічної підтримки та надання можливостей соціальної та іншої адаптації, міською владою виділено нове приміщення площею близько 300 кв.м. для відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів та виконаний частковий ремонт на суму 558,0 тис.грн. Обладнано кабінети логопеда, психолога, сенсорну кімнату, кімнату для групових занять із зонами інтенсивного впливу, кімнату інтенсивного руху, санвузли, душову кімнату. Для надання більшої кількості реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в поточному році до штатного розпису було введено по 0,5 штатної одиниці вчителя-логопеда та практичного психолога. Медичний супровід здійснюється на базі оздоровчо-реабілітаційного комплексу  «Іскра» двома  курсами у розмірі 7,0 тис. грн.  на рік. Діти отримують наступні послуги: масаж, парафіно-воскові та грязєві аплікації, інгаляції, фітотерапія, електрофорез, лазерна терапія, галокамера, лікувальні ванни, кисневий коктейль, ЛФК, УЗД. Для кожної дитини-інваліда у відділенні передбачено навчальний сніданок у розмірі 7 грн. на день. Медичний супровід та навчальний сніданок здійснюються за рахунок коштів з міського бюджету в рамках виконання міської комплексної Програми «Турбота».

Це далеко не повний перелік допомог, пільг та послуг, які надаються за кошти міського бюджету, проте міській владі не властиво зупинятися на досягнутому, тому  і в подальшому буде проводитися робота, направлена на підвищення життєвого рівня людей з обмеженими фізичними можливостями з урахуванням їх потреб.