Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зустріч міського голови з громадянами, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

19.11.2013
Відділ звернень громадян, зв′язків з громадськістю та ЗМІ

 На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, 15 листопада в актовій залі загальноосвітньої середньої школи №3 відбулася зустріч міського голови з громадянами, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. На зустрічі також були присутні заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Южноукраїнської ради Ярослава Нікітіна, начальник управління праці та соціального захисту населення Ельвіра Гехад, начальник управління Пенсійного фонду України в м. Южноукраїнську Галина Вербицька, завідуючий дорослою поліклінікою ДЗ «СМСЧ №2 Міністерства охорони здоровя України» Олександр Ільїнський, начальник відділу правової роботи, квартирного обліку та приватизації юридичної служби Ірина Сезоненко, представники ЗМІ.

На зустрічі було обговорено існуючи питання  і проблеми громадян даної категорії для подальшого вирішення таких і поліпшення рівня їх життя. Серед них було активно піднято питання, стосовно черги в аптеку, яка формується із-за нестачі коштів на пільгові ліки. Справа у тому, що гроші розподіляються таким чином, що їх не вистачає на всіх людей даної категорії, тому кожен з них намагається прийти завчасно, в наслідок чого і утворюються черги. Було озвучено пропозицію проаналізувати та перейняти досвід інших міст по роботі з громадянами постраждалими внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, в яких налагоджена система розподілу коштів для комфортного отримання послуг. Ще одним з проблемних питань є незадоволення і обурення чорнобильців роботою керівників організації, які не цікавляться проблемами, що склалися, а тому й не намагаються їх вирішити та допомогти налагодити рівень життя такій категорії громадян нашого міста.

Також було заслухано звіт начальника управління праці та соціального захисту населення Ельвіри Гехад, в якому мова йшла про наступне:

В управлінні станом на 01.11.2013 року на обліку знаходиться 1034 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них по категоріях:

            1 категорії (інваліди) – 31 особа;

            ліквідаторів 2 категорії – 430 осіб;

            потерпілих 2 категорії – 303 особи;

            ліквідаторів та потерпілих 3 категорії – 106 осіб;

            дружин та чоловіків померлих громадян, смерть яких пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС – 20 осіб;

            дітей потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС – 143 особи;

            осіб, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці – 1.

З міського бюджету у 2013 році здійснено виплату одноразової матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії відповідно до комплексної програми «Турбота»  30 особам по 1100 грн. на загальну суму 33000 грн. та з обласного бюджету по 1100 грн  на загальну суму 33000 грн.

В кінці листопада місяця поточного року планується відкриття палати в терапевтичному відділенні ДЗ «СМСЧ №2 Міністерства охорони здоров’я України» для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи за рахунок коштів міського бюджету. На наданий напрямок в міській  комплексній програми «Турбота»  передбачено кошти в сумі 27000 грн.

Протягом 2013 року з міського бюджету була надана матеріальна допомога окремим категоріям громадян на лікування та вирішення соціально-побутових проблем - 4 особам на суму 1320 грн.

Відповідно до комплексної програми «Турбота» видано 2 особам  8 продовольчих  наборів особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що опинились в складній життєвій ситуації на суму 260 грн. (приблизна вартість 1 продовольчого набору 33 грн, в який входять крупи, макаронні вироби, чай та олія)

У відділенні соціально-медичних послуг КЗ «ТЦСО»  протягом поточного року відпочило і оздоровилось 5 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Наприкінці року планується придбання за державні кошти житла для громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.