Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Перепланування приміщень у багатоквартирних житлових будинках

19.11.2013
Відділ архітектури та містобудування Южноукраїнської міської ради

 Кожен громадянин, який має у власності житло, схильний думати, що може всередині цього житла робити все, що йому заманеться: виявляється можна, але не все.

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 30.05.2013 №938 було затверджено «Порядок надання згоди на перепланування та/або переобладнання житлових та нежитлових приміщень та оформлення правовстановлюючих документів на такі приміщення», в якому вказано, що перепланування та/або переобладнання приміщень дозволяється проводити лише після отримання листа-погодження на перепланування та/або переобладнання приміщення, який надається на підставі рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради.   Фізичні чи юридичні особи, що здійснили самовільне перепланування та/або переобладнання приміщень, несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством.

 Забороняється під час перепланування приміщень у багатоквартирних житлових будинках:

- розміщувати кухні санвузли над і під житловими кімнатами,

- об’єднувати квартири по вертикалі з повним або частковим розбиранням міжповерхових перекриттів;

- використовувати допоміжні приміщення для розміщення майстерень, комор та інших побутових потреб;

- збільшувати площу приміщень санітарних вузлів і ванних кімнат за рахунок жилих приміщень квартири;

- улаштовувати прибудови до житлових приміщень перших поверхів багатоквартирних житлових будинків для веранд та господарських приміщень.

Нажаль громадяни не поспішають повідомити про те, що хочуть знести комору чи об’єднати кухню з кімнатою. Проблеми починаються тоді, коли людина хоче продати квартиру, заповісти її чи внести як заставне майно у банку. Тоді до помешкання приходить працівник комунального підприємства «БТІ» і фіксує всі переробки. Якщо реконструкція чи перепланування було зроблене без відповідних дозволів, то в техпаспорті ставиться відповідний штамп про самовільні роботи. Громадянин може проживати але жодних дій зі своєю власністю він зробити не з може, доки їх узаконить. Практика показує, що 70% громадян роблять перебудови у своїх квартирах самовільно.

Найбільш небезпечним є само втручання у несучі стіни, адже це може призвести до завалення будинку. І щоб цього не сталося, просимо всіх жильців багатоквартирних будинків жити за встановленим Порядком.