Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

За несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску передбачено відповідальність

08.11.2013
Южноукраїнська ОДПІ ГУ Міндоходів у Миколаївській області

        Южноукраїнська ОДПІ ГУ Міндоходів  нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

       У разі несвоєчасної сплати ЄСВ (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть  дисциплінарну. Адміністративну,  цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

     При цьому, суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені законом, є недоїмкою.

     За несплату, неповну сплату  або несвоєчасну сплату суми ЄСВ накладається штраф у розмірі 10% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ,, а на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення.

      Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу:

  •  за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн.), - від двадцять п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн.). За повторне за рік вчинення таких дій – від ста до трьохсот  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.);
  • за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн.) – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до1700 грн.). За повторне за рік вчинення  таких дій – від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.).