Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Особливості оподаткування транспортного експедирування юридичними особами – платниками єдиного податку

01.11.2013
Южноукраїнська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Миколаївській обл.

 Відповідно до пп. 2 п. 292.1мст.м292 Податкового кодексу України доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі(готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений пунктом 293.3 цієї статті.

Пункт  292.4 ст. 294 ПКУ визначає, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди  повіреного (агент).

Згідно зі статтею 929 Цивільного кодексу України визначено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) забовязується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням багажу.

Тобто за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом.

При цьому кошти, які отримує платник єдиного податку від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними і право власності на такі кошти до юридичної особи – платника єдиного податку не переходить.

Враховуючи вищевикладене, транзитні кошти, які отримує юридична особа – платник єдиного податку від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу.