Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Легалізації заробітної плати та відновлення порушення роботодавцем прав найманих працівників – під особливою увагою Міністерства доходів і зборів України

01.11.2013
Южноукраїнська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Миколаївській обл.
 Одним із напрямів роботи органів Міністерства доходів і зборів України є профілактична робота щодо недопущення виплати керівниками підприємств та приватними підприємцями найманим працівникам заробітної плати «в конвертах». З метою недопущення втрат бюджету від недотримання податку на доходи фізичних осіб, проводяться перевірки відповідності даних за формою №1-ДФ та розрахунково-платіжних відомостей по виплаті заробітної плати найманим працівникам.
Створено робочі групи, які здійснюють обстеження та перевірки легалізації заробітної плати, зайнятості населення безпосередньо на підприємствах, організаціях, установах та у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.
За 9 місяців 2013року робочою групою міської ради по легалізації зайнятості населення проведено 34 територіальних обстежень суб`єктів господарювання юридичних та фізичних осіб на предмет використання неоформленої найманої праці. Встановлено 45 неоформлених найманих працівників, з них легалізовано 45 осіб.
Запровадження змін в пенсійному законодавстві дає можливість підприємцям на рівних з іншими застрахованими особами формувати розмір пенсій, не менший прожиткового мінімуму, та захищати свої соціальні інтереси.
Виплата заробітної плати у незначних розмірах, у " конвертах" негативно впливає на стан наповнення бюджету Фонду та погіршує соціальний захист найманих працівників.
Офіційна заробітна плата є гарантією отримання соціальних виплат, а в майбутньому гідної пенсії.
Тож, у котре нагадуємо роботодавцям та громадянам, що незареєстрований належним чином працівник ризикує залишитися без права на отримання пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії.