Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Коментар першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради на тему: «Інвестиційна привабливість міста Южноукраїнська»

25.10.2013
Управління економічного розвитку

           «Інвестиції є основою для розвитку підприємств, окремих галузей та економіки в цілому, тому одним із основних завдань, що ставить Президент України В.Ф. Янукович перед органами місцевого самоврядування, є створення сприятливих умови для розвитку інвестиційного клімату та інфраструктури, необхідної для забезпечення сталого економічного зростання і підвищення життєвого рівня населення.
            Інвестиційною привабливістю міста Южноукраїнська є те, що воно являється одиним з наймолодших міст України, місто - супутник АЕС, розташований на історичній території - колишньому центрі Буго-Гардівської паланки Війська Запорізького. Місто розташоване в північній частині Миколаївської області на лівому березі річки Південний Буг в 125 км від обласного центру і на віддалі 10 км від залізничної станції Южноукраїнська. Поруч розташовані великі промислові міста: Миколаїв, Одеса, Кіровоград, Кривий Ріг. В 100 км від міста знаходиться аеропорт і морський порт. Через місто проходить автомобільна дорога обласного значення Миколаїв – Ульянівка.
            Місто має розвинуту мережу автомобільних доріг з твердим покриттям. В місті є автостанція, яка пов'язує його з такими містами, як Київ, Житомир, Гомель, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Вінниця та ін. Транспортні послуги в місті здійснюються за допомогою автомобільного транспорту.  
             Територія міста – 2 439 га, або 24,4 км2. В місті працюють промислові підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво та перерозподіл електроенергії, виконання робіт промислового характеру. Основним промисловим підприємством є відокремлений підрозділ «Южно-Українська АЕС» державного підприємства " Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», яке займається виробництвом електроенергії, теплової енергії і є бюджетоутворюючим підприємством, питома вага якого в загальному обсязі промисловості по місту становить близько 98%.
             Жителі міста (середня чисельність населення - 40,6 тис. чоловік) в основному молоді люди, середній вік населення становить 38 років, тому подальше майбутнє міста полягає в створенні нових робочих місць, залучення інвестицій, відкриття нових підприємств, розвитку соціально-культурної сфери.
             Южноукраїнськ відноситься до малих міст, спеціалізацію праці економічно активного населення в якому визначають дві профілюючі галузі, а саме: промисловість і будівництво, що формують дохідну частину бюджету міста, забезпечують функціонування соціальної інфраструктури та інших об'єктів життєзабезпечення міста.
           Місто є перспективним для розміщення енергомістких виробництв. Вигідне географічне положення, наявність природних, рекреаційних, трудових ресурсів, високий рівень освіти, культури, креативу та інтелекту населення створюють передумови для взаємовигідного співробітництва, особливо в реалізації проектів у сферах розвитку туризму, культурно - розважальної сфери, виробництва сільськогосподарської продукції (тепличне господарство), житлово - комунального господарства, промисловості.
            Місто може запропонувати для використання вільні будівлі і споруди для широкого спектру застосування. Наявність всіх комунікацій робить ці об'єкти вигідними та привабливими для розміщення в них нових виробництв.
             Справжньою перлиною для туристів є Регіонально - ландшафтний парк «Гранітно - степове Побужжя», який розташований в районі міста Южноукраїнськ.
             Наявність скелястих схилів по берегах річки Південний Буг дозволяє займатися альпінізмом.
          Головне завдання - зробити місто Южноукраїнськ більш комфортним для його мешканців, створити комфортні умови для ведення бізнесу та реалізації соціально-культурних проектів, завжди відкриті для взаємовигідного діалогу, що сприятиме подальшому розвитку міста та покращенню рівня життя його мешканців.
           Також, Законом України «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць» передбачено, що при створенні підприємства у пріоритетних галузях економіки (агропромисловий комплекс, житлово-комунальне господарство, машинобудівний комплекс, транспортна інфраструктура) можливе надання державної підтримки суб’єктам інвестиційної діяльності у вигляді субвенцій, що надаються з державного бюджету місцевим бюджетам. Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради сприятиме підтримці суб’єктів господарської діяльності, які реалізуватимуть інвестиційні проекти, що підпадатимуть під дію вищезазначеного Закону України.»