Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южно-Українську АЕС відвідали школярі Арбузинского району

18.10.2013
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП «Южно-Українська АЕС» розпочинає планомірну роботу з професійної орієнтації старшокласників населених пунктів 30-км зони. З 15 жовтня до дорослого населення сусідніх міст і сіл, які є частими гостями підприємства, прилучилося й підростаюче покоління. До складу двох перших делегацій входило більше за 70 одинадцятикласників з смт Арбузинка, сіл Благодатне, Садове, Воєводське та Новокрасне. 
       Візитом школярів Арбузинского району відкрилася серія зустрічей з представниками кадрової служби ВП ЮУАЕС та Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості (СНУЯЕіП). Головною темою діалогу була профорієнтація молоді. Зокрема, йшлося про СНУЯЕіП - базовий виш Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з підготовки фахівців для ядерної галузі. За 20 років з його стін вийшло немало нинішніх висококваліфікованих атомників чотирьох АЕС України. Важливою особливістю в навчанні студентів є можливість проходити практичну підготовку на обладнанні технологічного комплексу діючого дослідницького ядерного реактора. Не менш значуще для молодих людей і майбутнє працевлаштування. Лише у ВП ЮУАЕС сьогодні працює більше 200 випускників СНУЯЕіП.
        Крім того, до програми візиту входила також ознайомлювальна екскурсія об'єктами найбільшого на півдні України енергетичного комплексу. Найнаочнішим прикладом роботи АЕС для школярів стало відвідування повномасштабних тренажерів енергоблоків. А під час екскурсії на Олександрівську ГЕС і Ташлицьку ГАЕС атомники ознайомили юних гостей та супроводжуючих їх осіб з особливостями роботи і перевагами цих об'єктів.
        За відгуками молодих людей, вони дізналися багато нового та цікавого. 
       Учениця середньої школи с.Садове Олена ГУБАЛЬ дійшла висновку, що АЕС корисна для людей, і працювати на ній мають фахівці, які знають свою справу досконально. «Вони беруть на себе дуже велику відповідальність за безпечну експлуатацію блоків. У нас, молодих, поки такого почуття відповідальності немає, та й необхідних знань теж». 
        Учень Арбузинської середньої школи Євгеній Шкирман підкреслив, що після відвідування об'єктів Южно-Українського енергокомплексу, його ставлення до атомної енергетики змінилося на користь АЕС: «Вирішив свою майбутню професію зв'язати з ядерною галуззю. Хочу навчитися експлуатувати обладнання атомної станції і працювати тут».
       У планах ВРГтаЗМІ ВП ЮУАЕС до кінця поточного року провести бесіди з профорієнтації та ознайомлювальні екскурсії для старшокласників Братського та Вознесенського районів. Усього на майданчику атомної станції побуває більше 400 молодих людей з 13 населених пунктів, які в найближчому майбутньому, можливо, стануть членами дружного та висококваліфікованого колективу Южно-Української АЕС.