Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Соціальний захист інвалідів по зору

17.10.2013
Управління праці та соціального захисту населення

Напевно кожна людина хоча б раз у своєму житті зустрічала на вулицях міста незрячого. Як правило, цих людей легко впізнати за сонцезахисним очками, які вони носять незалежно від сезону, і білої тростини в руках. 15 жовтня в усьому світі відзначають День білої тростини і Міжнародний день сліпих. Наша держава також приєднується до вшанування людей з вадами зору. Президент України В. Янукович ставить перед органами місцевої влади завдання щодо соціальної підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями, отримання інвалідами, дітьми-інвалідами необхідних технічних засобів реабілітації, протезно-ортопедичних виробів та інших пільг.
«Створення умов для соціалізації людей з обмеженими фізичними можливостями, доступ до всіх сфер суспільного життя є одним із завдань міської влади», - відмітила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ярослава Нікітіна.
Міською комплексною Програмою „Турбота” на 2013-2017 роки та рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 17.07.2013 № 200 „Про затвердження Порядку надання пільг окремим категорімя громадян по оплаті за житлово-комунальні послуги у новій редакції” передбачені пільги для інвалідів по зору І та ІІ груп 50%. Пільги по оплаті за водопостачання та водовідведення здійснюються згідно з показаннями квартирних засобів обліку і розподіляються пропорційно кількості мешканців квартири. Пільги на споживання електричної енергії надаються у розмірі 100 кВт на сім’ю незалежно від кількості пільговиків. Пільги по оплаті за користування житлом – 21 кв.м. загальної площі на одну особу та 10,5 кв.м. на сім’ю. Пільги по оплаті за користування тепловою енергією для опалення жила – 21 кв.м. опалювальної площі на одну особу та 10,5 кв.м. на сім’ю».
Для отримання пільг необхідно надати наступні документи до управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради:
копію паспорту;
копію ідентифікаційного коду;
довідку про склад сім’ї;
копію документу, який дає право на пільгу (довідки до акта огляду медико-соціальної ескпертної комісії (МСЕК) з зазначенням інвалідності по зору І та ІІ груп).
Також інваліди І та ІІ груп мають право на позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів (звертатися до ВАТ „Укртелеком”).
Інвалідам першої, другої груп по зору надається право безплатного користування радіотрансляційною точкою.
Інваліди, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.
Інваліди І,ІІ,ІІІ груп мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня (пільга діє на підставі пред’явленого пенсійного посвідчення, в якому вказана група та причина інвалідності).
Для безплатного забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань (необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 №187 „Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення” інвалід І груп по зору забезпечується путівкою, але разом з супроводжуючою особою (видається довідка лікувально-профілактичного закладу про необхідність стороньої допомоги). Особі, що супроводжує інваліда по зору видається путівка без лікування.
З метою забезпечення спеціальними засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (магнітофони, диктофони, годинники (механічні або електонні за вибором)) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 №321 „Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів” інваліду по зору необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення.
Підставою для забезпечення інвалідів I і II групи по зору годинниками та магнітофонами є індивідуальна програма реабілітації з зазначенням виробу та висновок МСЕК про інвалідність по зору.
Підставою для забезпечення диктофонами інвалідів I і II групи по зору з числа студентів та слухачів вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації і професійно-технічних навчальних закладів, юристів, журналістів, педагогів, інших спеціалістів, керівників та їх заступників є індивідуальна програма реабілітації з зазначенням виробу та висновок МСЕК про інвалідність по зору та рішення комісії Міністерства соціальної політики Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних, Головного управління праці та соціального захисту населення Київської і Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міських держадміністрацій за участю представника УТОС.
Позачергово забезпечуються магнітофонами інваліди I і II групи по зору, які є постійними відвідувачами бібліотеки.
З метою отримання більш детальної інформації з даного питання необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, кабінет №5 або зателефонувати за номером 2-02-16.