Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Туристи на Южно-Українській АЕС

01.10.2013
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

28 та 29 вересня в районі скельного масиву поряд з Южноукраїнськом відбувся традиційний для Миколаївщини туристичний фестиваль «Відпочивай активно!». Однією з відмінностей цьогорічного фестивалю було те, що до його програми входило знайомство з містоутворюючим підприємством міста атомників – Южно-Українським енергетичним комплексом.

Фестиваль, присвячений Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні, на берегах Південного Бугу поблизу міста-супутника АЕС організовується щорічно в останні вихідні вересня. Його програма зазвичай дуже насичена. До неї входять відкриті обласні змагання з техніки гірського туризму, концерт бардівської пісні, майстер-клас зі скелелазіння, форсування річки Південний Буг, кулінарний конкурс похідної кухні та ін. Цього року до традиційних заходів додалася екскурсія до Южно-Українського енергокосплексу. Туристи побували на оглядових майданчиках ЮУАЕС та Ташлицької ГАЕС, за допомогою спеціальних макетів у інформаційно-культурному центрі ВП ЮУАЭС познайомилися з принципом роботи унікального підприємства, що об’єднує атомну, гідро- та гідроакумулюючу станції.

Миколаївщина – один з високорозвинутих індустріальних регіонів України. У загальнодержавному поділі на долю промислового комплексу області випадає близько 2% реалізованої промислової продукції. У різних галузях промисловості тут трудиться більше 80 тисяч працівників. Сім тисяч з них складає колектив енергокомплексу на Південному Бузі.  Це головне енергетичне підприємство Миколаївщини. Спільний  щорічний виробіток АЕС, ГЕС і ГАЕС складає 17-20 млрд кіловат-годин. Це більш ніж утричі перевищує потреби області.

За три десятиріччя своєї історії Южно-Українським енергокомплексом вироблено більше 480 млрд кіловат-годин. Це приблизно два з половиною обсяги середньорічного споживання країни (за показниками 2012р.). Таким чином, завдяки роботі  лише цього підприємства промисловість, сільське господарство, транспорт і населення України протягом двох з половиною років були забезпечені електроенергією.