Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС пройшли навчання з фізичного захисту

17.09.2013
Відділ звернень громадян, зв′язків з громадськістю та ЗМІ

12-13 вересня, згідно з затвердженим НАЕК "Енергоатом" планом, на ЮУАЕС пройшли тактичні навчання з перевірки готовності сил і засобів, задіяних у забезпеченні фізичного захисту та антитерористичної захищеності станції.

Сценарій тактичних навчань включав сім планових ввідних і одну додаткову.  За їх допомоги належало здійснити перевірку готовності до припинення спроби незаконного проникнення на атомну станцію, а також здатності до ліквідації диверсійно-терористичної загрози вже на її території.

Головними учасниками навчань були персонал, служба фізичного захисту та загін відомчої воєнізованої охорони АЕС, а також особовий склад військової частини, що несе охорону об'єкту. Спостерігачами виступали представники дирекції з фізичного захисту НАЕК "Енергоатом" і Головного управління Внутрішніх військ України. "Такі навчання для нас - це іспит на готовність діяти в умовах кризової ситуації, - прокоментував захід командир в/ч 3044 полковник Левицький. - До виконання поставленого завдання було залучено особовий склад, техніку та службових собак, які виявляли вибухові речовини, точніше, їх імітатори".

Керував знешкодженням умовних диверсантів антитерористичний штаб на чолі з заступником генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іваном Жебетом. Підбиваючи підсумки навчань, він зазначив: "Усі ввідні, як і наші дії у відповідь мають гриф обмеженого доступу. То ж я їх не розкриватиму, так як у навчальній ситуації з припинення протиправних дій стосовно ядерного об'єкту наші підрозділи поводилися так, як відповідатимуть на реальну терористичну загрозу в разі її виникнення. Скажу лише, що ми відпрацьовували первинне реагування на спробу теракту. Загальна оцінка навчань позитивна. З поставленими завданнями учасники заходу справилися".

Навчання з фізичного захисту на атомних станціях України проводяться щорічно, починаючи з 1997 року. У поточному році Южно-Українська АЕС - третій майданчик, де відпрацьовувалися практичні дії з антитерористичного захисту.